РФ прагне дискредитувати в очах Глобального півдня західну допомогу Україні - експерт

РФ прагне дискредитувати в очах Глобального півдня західну допомогу Україні - експерт

Укрінформ
Російська пропаганда активно поширює у країнах Глобального півдня наративи про військову допомогу Заходу Україні, аби всіляко дискредитувати цю підтримку.

Такі дані моніторингу оприлюднила аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ірина Субота під час круглого столу в Укрінформі.

Вона зазначила, що центр відстежує наративи російської пропаганди, поширені в країнах Глобального півдня (зокрема на Близькому Сході, Африці та Латинській Америці), і фіксує певні закономірності та тенденції.

"Якщо взяти загалом, ми бачимо найактивніше поширення таких наративів, як повідомлення про військову допомогу Заходу Україні. Тобто, на ці країни повністю налаштовуються ті меседжі, які всіляко дискредитують цю допомогу і звинувачують Захід у підтримці війни шляхом надання допомоги Україні і водночас звинувачують Україну у використанні цієї військової допомоги проти Росії", - розповіла Субота.

Окрім того, моніторинг засвідчив посилення меседжів, які залякують аудиторію перспективою застосування Росією ядерної зброї.

"Зокрема, російська пропаганда розповідає про дуже багато "приводів", які можуть * "спричинити" її застосування. Тут теж ідеться про військову допомогу Заходу, тобто нібито у разі продовження поставок зброї для України Росія може застосувати ядерну зброю. Так само вона може застосувати ядерну зброю у разі програшу - в такому разі, як говориться в її меседжах, вона "буде змушена" це зробити", - зазначила аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Читайте також: Ядерний шантаж рф не завадить підтримці України - Британія в ООН

За її словами, третій дуже поширений наратив і меседжі, якщо входять до нього, - це те, що Україна або Захід здійснюють або планують здійснити провокації проти Росії. Його РФ поширює для виправдання власних дій.

Причому для кожного меседжу Росія створює локальний контекст.

"Кожний з тих меседжів, які входять у глобальний наратив, підлаштовується під країну, на яку він спрямований. Тобто він вписується в контекст з використанням згадки про уряд, населення, проблем, які російська пропаганда може використати собі на користь", - констатувала Субота.

Інша тенденція, яку відзначили дослідники, - це одночасне поширення суперечливих повідомлень, щоб посіяти сумніви й утвердити людей у думці, що "правди ніде немає".

"Приклад, який ми бачили під час моніторингу, - це та сама військова допомога, коли одночасно зазначається, що країни Заходу продовжують постачати Україні зброю і тим самим призводять до ескалації війни з боку Росії, а... паралельно можуть поширюватися меседжі, що країни Заходу відмовляються постачати Україні зброю", - зазначила Субота.

Читайте також: Норвегія надасть Україні п'ятирічну програму військової допомоги на €7 мільярдів

За її словами, моніторинг засвідчив, що російська пропаганда не просто запускає фейкові новини чи дезінформацію - це переростає в певну "історію", яка розпочинається, завершується чи підкріплюється іншими меседжами, і таким чином одне повідомлення може стосуватися одразу кількох наративів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-