На саміті у Вільнюсі лідери НАТО погодять багаторічний пакет допомоги для України – Столтенберг

На саміті у Вільнюсі лідери НАТО погодять багаторічний пакет допомоги для України – Столтенберг

Укрінформ
Під час зустрічі у Вільнюсі в липні глави держав та урядів країн-союзниць по НАТО, як очікується, погодять широкий багаторічний пакет довгострокової допомоги для України та відповідне фінансування.

Це матиме на меті підвищення оборонних спроможностей України, здійснення реформ у секторах безпеки й оборони, перехід на стандарти та доктрини НАТО та просуватиме Україну на шляху до повноправного членства в Альянсі, повідомив в Осло (Норвегія) перед початком неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн Альянсу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає кореспондент Укрінформу.

«Я очікую, що під час зустрічі сьогодні ми обговоримо довгострокову допомогу для України. Я очікую, що у Вільнюсі під час зустрічі у липні ми будемо готові прийняти рішення. Союзники погодять довгостроковий план, багаторічні зобов’язання з підтримки України. Нам потрібно забезпечити, щоб після завершення війни Україна мала спроможності та силу, щоб оборонити себе», – сказав керівник НАТО.

Він зауважив, що союзники будуть продовжувати надавати Україні різні види допомоги, зокрема підтримку у важливій трансформації від доктрин та обладнання пострадянських часів (включаючи стандарти, боєприпаси та озброєння) до військового обладнання та стандартів НАТО.

«Цей перехід вже розпочався. Якщо подивитися на поле бою в Україні, можна побачити, що все ще є необхідним тривалий рух вперед, щоб досягти повної взаємосумісності з НАТО. Ми хочемо допомогти їм у цьому переході, у модернізації оборонних та безпекових інституцій. Це, як я очікую, будуть багаторічні зобов’язання з боку союзників, включаючи пакет різного роду підтримки з більш солідним фінансуванням», – наголосив Столтенберг.

Він зауважив, що цей процес відбуватиметься паралельно із військовою допомогою, яку Україна отримує від країн-союзниць на двосторонній основі. Як приклад керівник НАТО назвав зусилля Норвегії, яка ухвалила п’ятирічну програму підтримки України, тож інші союзники зараз переймають такий досвід.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо перспективи членства України в НАТО, Генеральний секретар Альянсу зауважив, що союзники вже погодилися навколо ключових позицій навколо цього.

«Ми погодилися з кількома ключовими посланнями наприкінці минулого року. Україна стане членом цього Альянсу, і ми здійснюємо конкретні кроки для цього. Україна рухається до НАТО, переходить на стандарти НАТО, на сучасне обладнання й доктрини. Ми продовжуємо допомагати їм у цьому просто зараз, коли ми говоримо. Ми робили це з 2014 року, і відтоді Україна стала набагато ближчою до Альянсу. Після повномасштабного вторгнення (Росії), що відбулося минулого року, ми надали суттєву військову допомогу, включаючи тренування. Ми допомагаємо Україні на шляху до членства. Союзники почали тренувати їх (українців), використовуючи сучасні літаки четвертого покоління НАТО, що також наближає їх до доктрин НАТО та до взаємосумісності», – зазначив Столтенберг.

Він нагадав, що на сьогодні всі союзники по НАТО погоджуються, що Україна стане членом Альянсу, і це виключне питання для союзників та України – вирішувати, коли це відбудеться. Москва не має жодного вето проти розширення НАТО.

«Але найбільш важливим та найбільш невідкладним питанням, щодо чого також погоджуються всі союзники, – це переконатися, що Україна переможе та збережеться як незалежна та суверенна держава. Президент Путін та Росія не мають виграти цю війну. І коли війна завершиться, ми маємо забезпечити, щоб ця історія не повторилася, щоб ця агресивна тенденція дій Росії проти України дійсно була зупинена. Тож ми маємо отримати правові рамки для надання Україні гарантій безпеки після завершення цієї війни», – додав генеральний секретар Альянсу.

Читайте також: Столтенберг у Норвегії провів паралелі між терактом Брейвіка та війною РФ

Як повідомлялося, 1 червня в столиці Норвегії Осло відбувається неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн-союзниць, головною метою якої є підготовка до зустрічі лідерів держав та урядів країн НАТО в липні поточного року у Вільнюсі.

Фото: EFE/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-