Столтенберг у Норвегії провів паралелі між терактом Брейвіка та війною РФ

Столтенберг у Норвегії провів паралелі між терактом Брейвіка та війною РФ

Укрінформ
Ракетні обстріли та атаки дронів проти мирного населення, які Росія здійснює проти Києва та інших міст та селищ України, є воєнним злочином та терористичним нападом, за який винні будуть притягнуті до відповідальності.

Про це сьогодні в Осло, Норвегія, перед початком неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Навмисні атаки на цивільне населення є воєнним злочином. Є паралелі між тим, що ми бачили тут, у Норвегії 22 липня 2011 року (терористичні атаки Брейвіка із великою кількістю жертв – ред.) і агресивною війною проти суверенної незалежної держави України. Наміри є такими ж - використати злочинну силу для досягнення політичних цілей. Дуже важливо, щоб ті, хто винні в цьому, були притягнуті до відповідальності за воєнні злочини, щоб Міжнародний кримінальний суд був здатним провести необхідне розслідування, встановити факти та зібрати докази», - заявив керівник Альянсу.

Читайте також: Ракетний терор не компенсує Росії поразок на полі бою – Британія в ОБСЄ

Відповідаючи на запитання преси щодо ставлення до ймовірних атак території Росії з боку України або силами за підтримки України, включаючи ймовірні атаки на об’єкти в Москві, генсек підкреслив, що єдність союзників та підтримка НАТО для України у її боротьбі проти російського вторгнення залишається незмінною, і що НАТО, як і раніше, не є стороною цього конфлікту.

«Ми зараз точно дотримуємося тієї ж позиції, що ми мали на початку війни, - Україна має право оборонятися. Російська агресивна війна проти України є грубим порушенням міжнародного права. Право на самооборону прописано в Хартії ООН, і не має жодного сумніву, чим є ці події. Це загарбницька війна президента Путіна та Москви проти України. Україна має право захищати себе. Президент Путін та Москва розпочали цю війну, і вони можуть її завершити», - наголосив Столтенберг.

Він наголосив, що стосовно російського вторгнення в Україну НАТО має дві головні цілі: надати допомогу для України і уникнути ескалації агресивної війни Росії за межі України. Саме з цією метою Альянс збільшив військову присутність на сході, на території країн НАТО, внаслідок збільшення сухопутних військ, повітряних та військово-морських сил.

Читайте також: Німеччина заявила про право України завдавати ударів по території РФ

Як повідомлялося, сьогодні в столиці Норвегії Осло відбувається неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн-союзниць, головною метою якого є підготовка до зустрічі лідерів держав та урядів країн НАТО в липні поточного року у Вільнюсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-