Євросоюз передав Україні 220 тисяч снарядів і 1300 ракет – Боррель

Євросоюз передав Україні 220 тисяч снарядів і 1300 ракет – Боррель

Укрінформ
Наступні дні, тижні та місяці будуть вирішальними для російської війни проти України, і саме тому країни ЄС прискорюють доставку військової допомоги для українських збройних сил: з існуючих армійських запасів Україна отримала 220 тисяч снарядів різних калібрів та 1300 ракет.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (з питань оборони) заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«20 березня ми вирішити виділити 2 мільярди євро для постачання 1 мільйона артилерійських боєприпасів для України протягом наступних 12 місяців, та просили країни-члени надати їх з власних запасів. Останні цифри є набагато кращими, ніж ті, що ми мали ще десять днів тому. Я можу сьогодні оголосити, що завдяки країнам-членам Україна отримала 220 тисяч артилерійських снарядів різних калібрів та 1300 ракет. Цей перший «трек» буде відкритим до 31 травня, і я переконаний, що ми досягнемо показника (компенсацій – ред.) в 1 мільярд євро, - наразі з цієї суми були розписані (для виконавців – ред.) вже 800 мільйонів євро», - сказав Боррель.

Читайте також: Це війна на виснаження, треба більше зброї: Столтенберг анонсував зустріч НАТО, ЄС і України

Він нагадав, що другий «трек» програми з виробництва боєприпасів передбачає колективне замовлення їх виробництва на підприємствах європейської оборонної промисловості та на підприємствах Норвегії – на це завдання виділено ще один мільярд євро. Станом на сьогодні інтерес до цієї програми виявили 24 країни. Роль лідера у цій програмі відіграє Європейське оборонне агентство, ще два великі проєкти здійснюються під егідою Франції та Німеччини, відповідно.

Третій «трек» передбачає розвиток спроможності європейської оборонної промисловості на більш тривалу перспективу в інтересах європейської безпеки та оборони, - відповідні пропозиції Єврокомісія вже передала на розгляд Європейського парламенту та ради ЄС.

Усе це, за словами Борреля, дозволить ЄС виконати зобов’язання та поставити Україні 1 мільйон снарядів протягом 12 місяців.

Читайте також: Боррель закликав прискорити доставку військової допомоги Україні

Як вже повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулося засідання Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (з питань оборони). За ініціативи Шведського головування ЄС під час зустрічі міністрів був організований неформальний робочий ланч за участі генерального секретаря НАТО, який був цілком присвячений співробітництву між Європейським союзом і Альянсом, а також координації зусиль з надання Україні військової допомоги для захисту від російської агресії.

Фото: Генштаб ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-