Українські бійці опановують західне озброєння від двох тижнів до двох місяців – Наєв

Українські бійці опановують західне озброєння від двох тижнів до двох місяців – Наєв

Укрінформ
Нові зразки західного озброєння, які надходять Силам оборони від країн-партнерів, українські захисники опановують від двох тижнів до двох місяців.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв, відповідаючи на питання, як швидко відбувається засвоєння нової техніки та озброєння, яке зараз активно почало надходити із Заходу.

«Нові зразки озброєння, які надходять нашим бійцям від країн-партнерів, наприклад, переносні зенітні комплекси, протитанкові ракетні комплекси - наші бійці опановують, приблизно, за два тижні. Для важких зразків озброєння термін навчання - до двох місяців. Хочу відзначити, що наші хлопці з великою зацікавленістю вивчають новітнє озброєння та техніку, що значно зменшує терміни їхньої підготовки. Також наші військові проходять навчання на іноземній техніці в країнах-партнерах, тривалість якого, в середньому, один місяць», - повідомив Наєв.

Читайте також: Мобільні групи ППО працюють на різних напрямках – Наєв

За словами командувача, у підпорядкованих йому військах перебуває практично весь спектр стрілецької зброї, засобів ближнього бою, які передають партнери. Також військові опановують західні зразки ПТРК та ручних протитанкових гранатометів, майже всі системи ППО - від ПЗРК до ЗРК.

«Загальний відсоток озброєння та військової техніки зі всієї номенклатури, що опановано підпорядкованим особовим складом, складає від 40%, а за окремими номенклатурами - до 100%. Ми робимо все можливе, щоб цей відсоток був максимальний за всіма напрямками, оскільки передане озброєння показує високу ефективність за результатами бойового застосування в ході відбиття збройної агресії Російської Федерації», - зазначив Наєв.

Серед зразків, які опановують українські захисники, є такі: 5.56 мм штурмова гвинтівка MSBS “Grot”, 5.56 мм карабін М4А1, 7.62 мм гвинтівка FN FAL, 7.62мм кулемет М240, 7.62мм кулемет МG-42/59, 12.7мм кулемет BrowningМ2, 40мм гранатомет Мк19. Серед протитанкових засобів (ПТРК та ручних протитанкових гранатометів) - ПТРК “Javelin”, “Milan”, гранатомети “Panzerfaust 3”, Carl Gustaf, М79 OSA, SMAV Mk/153, одноразові гранатомети NLAW, AT-4, PSKOTT.

Читайте також: На аеродромах Білорусі залишається 13 літаків та 12 гелікоптерів РФ – Наєв

Крім того, на північному напрямку сили оборони мають артилерійські системи (155-мм PZ2000, FN-70, TRF-1) та міномети всіх калібрів (60 мм, 82 мм, 120 мм), практично всі системи ППО від ПЗРК до ЗРК, зразки броньованої техніки - БМП М113, спеціальні броньовані машини типу HMMWV, MaxPro, Rostel Senator та інші.

Як повідомляв Укрінформ, Сили оборони України з 24 лютого 2022 року по 22 травня 2023 року ліквідували близько 203 тисяч 880 російських загарбників, при цьому 720 осіб - за минулу добу. Також українські оборонці знищили 3785 ворожих танків (+2), бойових броньованих машин ‒ 7407 (+9), артилерійських систем – 3278 (+20), РСЗВ – 565 (+1), засобів ППО (+0), літаків – 309 (+1), гелікоптерів – 294 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2830 (+8), крилатих ракет ‒ 1011 (+0), кораблів / катерів ‒ 18 (+0), автомобільної техніки та автоцистерн (+14), спеціальної техніки ‒ 427 (+2).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-