Офіс омбудсмена передаватиме до МКС матеріали про загибель і тортури українців у полоні рф

Офіс омбудсмена передаватиме до МКС матеріали про загибель і тортури українців у полоні рф

Укрінформ
Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини передаватиме у Міжнародний кримінальний суд матеріали як про загибель, так і про тортури українських військових у російському полоні, що дасть можливість заручитися підтримкою міжнародної спільноти.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

За ініціативи громадської організації “Полігон 56” у Коордштабі відбулася зустріч з родинами військовослужбовців 36-ї та 56-ї бригад.

На запитання родичів відповіли представники Коордштабу, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Національного інформаційного бюро та Офісу омбудсмена.

Читайте також: МКС має працювати над злочинами, скоєними росіянами із 2014 року – правозахисниця

Представниця МКЧХ вкотре наголосила, що полон українських військовослужбовців підтверджує не її організація, а Росія – країна, яка тримає людей у полоні.

“Ми надсилаємо запити. Усі дані, які надають родини, ми використовуємо. Є успішні кейси, коли нам вдається отримати підтвердження. На жаль, не для всіх, але вони є, – зазначила вона. – Кількість і періодичність запитів, які ми надсилаємо до росії, ми не розголошуємо. Кількість підтверджень залежить від діалогу з представниками влади на тій стороні. За полонених відповідає країна, яка бере в полон. Її обов’язок – захищати людей, яких утримує. Ми просимо і будемо просити доступ до всіх”.

Учасники зустрічі обговорили можливість публічного розголошення МКЧХ випадків загибелі українців у російському полоні.

“В історії МКЧХ були випадки застосування публічного розголошення. На жаль, це закінчилось тим, що діяльність МКЧХ була припинена в цих країнах. Треба зважувати і враховувати те, що ми втратимо”, – підкреслила представниця МКЧХ.

Читайте також: У Польщі очікують, що Міжнародний суд візьметься також за Мішустіна й Лаврова

Також у Коордштабі повідомили, що у Варшаві Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець порушував тему загибелі українських військовополонених у російській неволі.

“Збираємо доказову базу. Будемо передавати матеріали у Міжнародний кримінальний суд: як про загибель, так і про тортури. Розголос таких злочинів дає нам можливість заручитися підтримкою міжнародної спільноти. Питання не замовчується. Розголошуємо на всіх рівнях”, – запевнив представник Офісу омбудсмена.

Представниця Національного інформаційного бюро заявила, що триває робота, щоб листи родичів доходили до українських військових у полоні.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський обговорив із президентом МКС Пьотром Хофманскі та секретарем суду Освальдо Завалою Агілером питання притягнення російських злочинців до відповідальності за скоєне проти українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-