МКС має працювати над злочинами, скоєними росіянами із 2014 року – правозахисниця

МКС має працювати над злочинами, скоєними росіянами із 2014 року – правозахисниця

Укрінформ
Важливо, щоб Міжнародний кримінальний суд (МКС), попри повномасштабне вторгнення, працював над злочинами, які росіяни скоювали з 2014 року.

Про це під час пресконференції в Укрінформі розповіла голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

"Дуже важливо, щоб Міжнародний кримінальний суд, попри повномасштабне вторгнення, працював над злочинами, які росіяни скоювали з 2014 року. Крим так само має бути частиною цих розслідувань. Правова оцінка цим злочинам Росії дана: це воєнні злочини, злочини проти людяності, цілеспрямована політика проти кримськотатарського народу", - зазначила Скрипник.

Вона наголосила, що минулого року було зроблене подання до МКС, яке стосувалося адміністративних, кримінальних переслідувань кримських татар, знищення їхньої культурної спадщини.

"Це було подано як злочин проти людяності в межах загальної політики русифікації, знищення ідентичності кримських татар. Намагання знищити кримськотатарський народ тривають", - додала вона.

Читайте також: Після ордеру МКС для путіна рф стала обережнішою у питанні українських дітей – експерт ОБСЄ

Правозахисниця також звернула увагу на злочин, який скоюють росіяни стосовно політв’язнів після винесення незаконних вироків - депортацію.

"Це заборонено міжнародним кримінальним правом. Політв’язнів із Криму депортують до колоній суворого режиму у віддалені колонії Росії. На жаль, у цих колоніях є трагічні випадки смертей. Це - свідомі вбивства. Утримання наших людей на території Росії несе велику загрозу. Тому що ставлення до них стало ще гіршим після повномасштабного вторгнення. Вони можуть стати жертвами кримінальних розбірок, адже ми розуміємо, що там сидить багато росіян, які вчиняють страшні злочини, вони ненавидять українців та кримських татар. Це може призвести до бійок, тортур стосовно наших людей тощо. Вони не мають там жодного захисту. Також їм свідомо не надають меддопомогу, і це - ще один свідомий злочин РФ", - наголосила Скрипник.

Читайте також: У Польщі очікують, що Міжнародний суд візьметься також за Мішустіна й Лаврова

Як повідомлялося, за словами постпреда Президента України в АРК Таміли Ташевої, усі політв’язні будуть звільнені без перегляду справ після деокупації півострова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-