Після ордеру МКС для путіна рф стала обережнішою у питанні українських дітей – експерт ОБСЄ

Після ордеру МКС для путіна рф стала обережнішою у питанні українських дітей – експерт ОБСЄ

Укрінформ
Видача Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента рф володимира путіна та уповноваженої з прав дитини марії львової-бєлової у зв’язку з депортацією українських дітей змусило керівництво рф дещо змінити свою політику з цього приводу та поводитися обережніше.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила експерт "московського механізму" ОБСЄ, співавтор доповіді про проблематику депортації українських дітей до рф Вероніка Білкова (Чеська Республіка) під час пресконференції у Відні.

"Як видається, відбулася, принаймні, певна зміна в політиці російської федерації. До цього рф не лише робила ці речі, але й публічно говорила про них. Тепер вони змінили свою поведінку, вони стали набагато обережнішими, набагато більш обачливими в тому, що вони роблять", - прокоментувала Білкова один з наслідків видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт путіна.

Читайте також: Україні потрібні справжні мир та правосуддя, а не гібридні їх форми - Зеленський

На її переконання, саме тому важливо "чітко інформувати російську федерацію" про те, що її дії є незаконними та матимуть юридичні наслідки. Крім того, необхідно сконцентруватися на створенні "дуже чіткої системи збору всіх даних, які стосуються тих дітей, які вже були вивезені до російської федерації". При цьому, важливим є збільшення підтримки усіх причетних до повернення українських дітей, у т.ч. фінансової, а також надання допомоги тим дітям та їхнім сім'ям, які вже були повернуті.

Інша співавторка доповіді, створеної в рамках "московського механізму" щодо депортації українських дітей, Еліна Штейнерте (Латвія) наголосила на тому, що ключовим моментом є необхідність швидкого повернення незаконно вивезених українських дітей до їхніх сімей. Вона вказала на загрозу зміни ідентичності українських дітей в росії з огляду на відповідні дії російської влади та здатність дітей до швидкої адаптації до нової ситуації.

"Наскільки швидко ці діти зможуть повернутися в середовище, де вони зможуть розвивати свою ідентичність, відповідно до своєї культури, до своїх сімейних традицій? Це – моє головне занепокоєння", - підкреслила вона.

Читайте також: Нідерланди втретє відправили в Україну групу для розслідування воєнних злочинів

Штейнерте наголосила на тому, що необхідним є активне долучення на урядовому та громадському рівнях до сприяння возз'єднанню депортованих до рф дітей з їхніми сім'ями.

Ще одна експертка ОБСЄ Сесилія Хеллештвайт (Норвегія) вказала на те, що російська влада створила цілу систему вивезення дітей з регіонів України в окуповані райони, а потім далі в російську федерацію, однак "немає жодної системи повернення їх звідти – повернення до своїх сімей, чи повернення до України". Вона додала, що росія зобов’язана була створити такі механізми відповідно до законів війни та міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: ПАРЄ вітає ордер МКС на арешт путіна та закликає покарати також лукашенка

Під час пресконференції експерти ОБСЄ вказали на те, що у ході їх місії було виявлено, що, принаймні, частина випадків незаконного вивезення українських дітей на окуповані росією українські території та територію рф можуть розцінюватися як воєнні злочини, особливо, коли мова йде про розлучення батьків та дітей, а також як злочин проти людяності. Коментуючи на прохання кореспондента Укрінформу питання про те, чи не є ці дії також геноцидом, Вероніка Білкова зазначила, що мандат місії не передбачав розгляд питання під цим ракурсом.

"Але не означає, що він (геноцид – ред.) не відбувався, ми просто не розглядали це", - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер було оприлюднено доповідь, підготовлену в межах “московського механізму” ОБСЄ, під назвою "Про порушення та зловживання міжнародним гуманітарним правом та правом прав людини, воєнні злочини та злочини проти людяності, пов'язані з насильницьким переміщенням та/або депортацією українських дітей до російської федерації". Документ підготували експерти "московського механізму" ОБСЄ Еліна Штейнерте (Латвія), Вероніка Білкова (Чеська Республіка) та Сесилія Хеллештвайт (Норвегія), які мають великий досвід у сфері міжнародного гуманітарного права та прав людини.

У доповіді експертна місія встановила, що примусове переміщення та депортація українських дітей на тимчасово окуповані території та/або на територію російської федерації можуть становити воєнні злочини та злочин проти людяності.

Читайте також: У російській неволі перебувають 19 319 українських дітей - Зеленська

У документі є заклик до рф "негайно припинити практику примусового переміщення або депортації дітей з України на тимчасово окуповані території та до російської федерації", а також невідкладно скласти та надати вичерпні списки імен і місцезнаходження всіх переміщених дітей, скасувати їхнє усиновлення і запровадити відповідний мораторій та активно сприяти возз'єднанню сімей усіх дітей, які були примусово переміщені або депортовані з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-