Британія в ОБСЄ: у росії зараз сил, як і 24 лютого, але це мобілізовані на застарілій техніці

Британія в ОБСЄ: у росії зараз сил, як і 24 лютого, але це мобілізовані на застарілій техніці

Укрінформ
Росія не спромоглася досягти військового успіху в Україні з допомогою професійної армії на початку вторгнення, а тому на неї зараз чекають лише подальші поразки з нинішньою армією мобілізованих та резервістів, оснащених застарілою технікою.

Про це заявив старший військовий радник делегації Великої Британії в ОБСЄ Ієн Стаббс під час засідання Форуму з безпекового співробітництва у Відні, передає кореспондент Укрінформу.

"Російське вторгнення пробуксовує. У Бахмуті, незважаючи на багатомісячні спроби і тисячі жертв, Росія так і не змогла досягти тактичного успіху. За останні п'ять днів, за повідомленнями, підрозділи 72-ї окремої мотострілецької бригади Росії в поганому стані відійшли зі своїх позицій на південь від міста. Українські атаки також відсунули російську лінію фронту на північний захід. Загалом, за оцінками, за останні два тижні українські сили відвоювали майже 20 квадратних кілометрів навколо Бахмута", - зазначив британський дипломат.

Він також вказав на те, що з літа 2022 року, за деякими оцінками, так звана "група Вагнер" і регулярні російські війська втратили понад 30 тис. осіб вбитими і пораненими лише в секторі Попасна-Бахмут.

Читайте також: Рішення про надання Україні F-16 залежить від США - міністри оборони Британії і Німеччини

"Якщо ми подивимось на стан російських сил вторгнення в Україну в більш широкому сенсі, то побачимо аналогічну ситуацію. Нинішнє російське Об'єднане угруповання військ (ОУВ) виглядає схожим за розміром і складом на сили вторгнення 24 лютого минулого року, але це не так. Тоді це угруповання складалося з професійних солдатів, було в основному оснащене досить сучасною технікою і війська регулярно проходили навчання, прагнучи до проведення складних спільних операцій. Але професійні війська не змогли досягти поставлених перед ними стратегічних та оперативних цілей", - заявив Стаббс.

За його словами, наразі ж російське ОУВ "складається здебільшого з погано підготовлених мобілізованих резервістів і все більше покладається на застаріле обладнання, а багато його підрозділів є вкрай недоукомплектованими. Зараз ОУВ, зазвичай, проводить лише прості піхотні операції", - сказав старший військовий радник британської місії в ОБСЄ.

Він також вказав на те, що Росія не змогла забезпечити перевагу в повітрі над Україною, а нещодавні повідомлення про втрату чотирьох одиниць бойової авіації над Брянською областю "свідчать про те, що здатність Росії безпечно діяти у власному повітряному просторі наразі поставлена під загрозу".

Читайте також: ЗСУ знищили на Таврійському напрямку майже роту загарбників і 21 одиницю техніки

"Як може російське військове керівництво думати, що сили, які складаються здебільшого з солдатів-аматорів, зможуть досягти успіху там, де професійна армія Росії вже зазнала поразки? Росія повинна усвідомити, що вона ніколи не зможе перемогти в Україні. Якщо вона продовжуватиме воювати, вона продовжуватиме програвати", - наголосив Стаббс.

Він запевнив, що Велика Британія та її міжнародні партнери непохитні у своїй підтримці України, про що свідчить продовження надання військової допомоги.

"Разом Велика Британія та її партнери забезпечать, щоб Україна перемогла. Наш спільний підхід до надання Україні підтримки, необхідної для її захисту та витіснення Росії з суверенної території України, є найшвидшим і єдиним шляхом до справедливого і тривалого миру", - заявив представник британської місії в ОБСЄ.

Читайте також: Штурмова бригада поліції «Лють» готова до контрнаступу - Вигівський

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент України Володимир Зеленський заявив, що вже цього року можна зробити поразку росії незворотною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-