У російському полоні досі перебувають близько 2000 оборонців «Азовсталі»

У російському полоні досі перебувають близько 2000 оборонців «Азовсталі»

Укрінформ
Протягом року до України вдалося повернути близько 500 захисників, ще близько 2000 знаходяться в російському полоні.

На цьому наголосила голова ГО «Рада жінок і матерів «Жінки зі Сталі» Наталка Зарицька під час брифінгу «Рік виходу з «Азовсталі»: кричати, немає сил мовчати», що відбувся в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Попри всі зусилля за 12 місяців вдалося повернути лише 20% оборонців, які стояли на смерть, допоки не отримали наказ від командування скласти зброю та рятувати життя. Такий наказ за час війни отримали лише захисники «Азовсталі». За інформацією з відкритих джерел, виконуючи наказ, з території комбінату вийшло близько 2,5 тис. оборонців. За рік вдалося повернути близько 500 захисників. Це означає, що близько 2 тис. хлопців та дівчат досі перебувають у пеклі полону, а разом із ними у пеклі невизначеності цілий рік перебувають їхні рідні та близькі", - сказала вона.

Читайте також: Як виглядають підземні укриття «Азовсталі» у Маріуполі

Зарицька підкреслила, що протягом всього періоду перебування у полоні військові піддаються тортурам і зазнають голоду.

"У вересні минулого року був великий обмін захисників "Азовсталі", під час якого повернулися оборонці, які пробули в полоні 4 місяці. Всім відомо, в якому стані вони повернулися: це в середньому мінус 40 кг ваги, опущені нирки, вибитий хребет, травмовані коліна, перебиті м'язи, втрата зору, слуху, зубів, психотравми", - зазначила вона.

За її словами, 6 травня цього року вдалося повернути ще 45 захисників «Азовсталі», і ці люди, які ще рік тому здоровими та сильними, назавжди втратили здоров'я.

"Ворог не може змиритися, що в Україні є відважні та волелюбні люди, тому відмовляється їх віддавати, намагаючись таким способом помститися, ігноруючи норми міжнародного гуманітарного права та паплюжачи Женевську конвенцію", - зазначила вона.

Читайте також: Анкару відвідали рідні військовополонених захисників Маріуполя

Як повідомлялося, оборона Маріуполя тривала 84 дні. Бої за "Азовсталь" тривали до 20 травня 2022 року, коли вище військове керівництво України віддало наказ припинити оборону, оскільки Маріуполь захопила російська армія, меткомбінат було заблоковано і зруйновано майже повінстю.

Протягом 16-17 травня російські загарбники провели першу «евакуацію» поранених українських захисників із заводу. Понад 50 осіб вони вивезли на окуповану росіянами територію до міста Новоазовськ, ще 211 осіб доставили до смт Оленівка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-