Війна в Україні дедалі сильніше протиставлятиме кількість якості – адмірал Бауер

Війна в Україні дедалі сильніше протиставлятиме кількість якості – адмірал Бауер

Укрінформ
Від початку вторгнення в Україну російські загарбники не створили систему логістичного забезпечення, зазнали важких втрат, і зараз вимушені використовувати застаріле обладнання та нетренованих людей у великій кількості.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі керівників оборони країн-союзниць заявив Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Водночас Україна, за його словами, фокусує увагу на якості сил та на підготовці військовослужбовців, використовує зброю західних зразків, і ця різниця відображатиметься на полі бою протягом наступних місяців.

«Будь-яка сторона у війні стикається з однаковими проблемами – втрачає людей, має знищену або пошкоджену техніку, відчуває нестачу боєприпасів. Один зі стратегічних прорахунків, що допустила росія, - вони готувалися до триденної війни, «забули» проінформувати виконавців про її цілі та не змогли розгорнути систему логістики. Тож протягом лічених днів вони залишилися без пального для своїх танкових армій», - сказав військовий керівник НАТО.

Читайте також: Військовий комітет НАТО підтвердив непохитну підтримку України

Він зауважив, що в умовах бойових дій вже на четвертий-шостий день вони перетворюються на змагання логістики, і саме це відбувається наразі в Україні. Це тісно пов’язано з іншими проблемами – зі здатністю поповнювати запаси боєприпасів, отримувати нову техніку, танки й бойові машини, нові артилерійські системи тощо. Також йде мова про поповнення особового складу шляхом призову або мобілізації та про його підготовку.

«З матеріальної точки зору, росіяни почали використовувати дуже старі матеріали та спроможності, наприклад, танки Т-54, зразка 1954 року, які ми бачимо на полі бою. Проблема в тому, що вони все ще мають дуже багато цих Т-54. Ми бачимо, що росіяни змушені фокусуватися на кількості. У тому числі на більшій кількості призовників та мобілізованих людей, які не є добре тренованими, діють на застарілих матеріалах, але у великій кількості. Українці, з іншого боку, фокусуються на якості, зі зброєю західного зразка, та із відповідним тренуванням для військових. Це велика різниця, яка матиме прояв у наступні місяці», - зауважив Голова Військового комітету НАТО.

Читайте також: Плани відкрити офіс НАТО в Японії пов'язані з війною в Україні - глава МЗС

Він підтвердив, що після початку російської агресії в Україні з певними логістичними проблемами також зіткнулися союзники по Альянсу, оскільки не готувалися до настільки масштабної війни високої інтенсивності.

«Логістичне забезпечення та логістичне середовище є дуже важливою складовою (оперативного – ред.) мислення. Упродовж багатьох десятиліть ми нехтували логістикою великого обсягу, що була б пов’язана із колективною обороною та орієнтована на широкомасштабний конфлікт, - бо ми не передбачали такого конфлікту. Ми планували менші операції, які також мали суттєву логістичну складову, але були набагато більш придатними для планування, ніж та війна, яку ми бачимо зараз в Україні», - зазначив Бауер.

Читайте також: Столтенберг окреслив військові пріоритети НАТО до саміту у Вільнюсі

Він підкреслив, що вирішення таких завдань не є справою одного дня, воно потребує масштабних та тривалих зусиль та інвестицій, у тому числі у розвиток системи забезпечення військ та логістики, вдосконалення системи військового управління тощо. Все це є в основі оновлених оперативних концепцій щодо модернізації структури військ та їх забезпечення, що будуть розглянуті під час саміту НАТО у Вільнюсі.

Своєю чергою, Головнокомандувач Об’єднаних Збройних Сил НАТО в Європі американський генерал Крістофер Каволі (Christopher Cavoli) зауважив, що не варто недооцінювати російську армію.

«Я хочу додати, що деградація російських збройних сил є дійсно небувалою. Але вона стосується, перш за все, наземних сил, чому ми маємо дуже багато прикладів. Водночас варто пам’ятати, що в інших сферах ця деградація є набагато менш помітною», - сказав американський воєначальник.

Читайте також: росія має усвідомити, що їй не перемогти в Україні – Британія в ОБСЄ

Як вже повідомлялося, Військовий комітет НАТО є найвищим органом військового управління Альянсу, який визначає потреби оборони та розвитку збройних сил для забезпечення колективної оборони союзників, на виконання політичних рішень лідерів країн НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-