Кулеба закликає не вважати український контрнаступ останнім

Кулеба закликає не вважати український контрнаступ останнім

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба застерігає від погляду на український контрнаступ, якого всі очікують, як на останній у цій війні, та нагадує, що Німеччина може зробити ще більше заради допомоги Україні як зброєю, так з огляду на членство в НАТО.

Про це він розповів в інтерв’ю німецькому таблоїду Bild, передає Укрінформ.

«Не вважайте цей контрнаступ останнім, тому що ми не знаємо, що з цього вийде. І якщо цим контрнаступом нам вдасться звільнити наші території, то зрештою ви скажете, що це був останній, а якщо ні, то значить, що треба готуватися до наступного контрнаступу», - зазначив дипломат.

Він наголосив на великій ролі Німеччини в питанні забезпечення ЗСУ необхідною зброєю, адже тактично, за його словами, все залежить від зброї, якої Україні потрібно якомога більше.

«Німеччина має багато, і багато залежить від неї. У вас дуже розвинена промисловість озброєнь з Rheinmetall як свого роду титаном промисловості озброєнь у Європі та, можливо, у світі. Нам потрібні артилерійські боєприпаси, особливо для великих відстаней. Нам потрібна бронетехніка, зенітні комплекси - все це в Німеччині є, і Німеччина може зробити ще більше», - сказав Кулеба.

Він пожартував, що Німеччині пощастило, що F-16 — це не танки Leopard, це не німецька технологія, тож рішення про передачу цих винищувачів залежить не від ФРН, а від США, але Берлін міг би своєю якісною дипломатією посприяти ухваленню Вашингтоном відповідного рішення.

Україна, додав міністр, вдячна за МіГі, але цей тим літаків не вирішить проблему. Є різні типи винищувачів, проте за всіма оцінками F-16 є найкращим.

«Тому зосередьмось на F-16», - додав Кулеба.

Читайте також: Наданої Україні зброї не вистачить для звільнення Криму і Донбасу цьогоріч – експерт

Недооцінювати потенціал росії він не схильний, але й перебільшувати його не збирається, адже останні 14 місяців війни показали, що українці можуть перемагати.

Світ, Європа мають бути зацікавлені не лише допомогти Україні виграти цю війну та захистити Європу, а й поповнити власні запаси. Для цього важливо, щоб промисловість і уряди працювали як швейцарський годинник у виробництві нової зброї.

«Якщо цього не буде, то у нас будуть проблеми не через брак солдатів, а через брак зброї. Тож це пріоритет. Німеччина та інші країни повинні виробляти більше боєприпасів і зброї, уряд Німеччини та інші уряди», - заявив Кулеба.

Читайте також: ЗСУ розпочнуть контрнаступ, коли для цього буде відповідний час - Шмигаль

Він також зауважив, що якщо Німеччина хоче безпечної та процвітаючої Європи, Україна має бути членом НАТО.

«Це єдиний шлях. Членство України в НАТО не може запобігти цій війні під час війни, але убезпечить від подальших війн після війни», - підкреслив глава МЗС.

Перспективи переговорів з москвою він не бачить, Київ уже мав досвід за посередництва ФРН і Франції з 2014 по 2022 роки. Україні радили йти на поступки тут і там, але це не спрацювало, нагадав він. Якби путін хотів зараз справжнього миру, то не починав би цієї війни, зауважив дипломат.

Він додав, що «якби росіяни могли вбити Президента Зеленського, вони б точно спробували».

Коментувати скандальні заяви експрезидента рф дмитра медведєва, який публічно вимагав убити Зеленського, Кулеба не став, зауваживши лише, що той «відіграє певну роль у характері стратегічних комунікацій росії», але «повинен пити менше горілки перед тим, як заходити в Telegram».

Читайте також: Гілларі Клінтон закликала країни НАТО передати Україні усе необхідне для контрнаступу

Водночас очільник українського МЗС визнав, що сам у деяких місцях вважає за краще пити воду лише з попередньо запечатаних пляшок.

Інтерв’ю з міністром провів у потязі кореспондент Bild Пауль Ронцгаймер, який з початку війни постійно веде репортажі з України та зробив чимало інтерв’ю з керівниками України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-