ЄС в ООН: Ордер на арешт путіна - ключова подія для покарання виннних у депортації українських дітей

ЄС в ООН: Ордер на арешт путіна - ключова подія для покарання виннних у депортації українських дітей

Укрінформ
Країни ЄС розглядають ордери Міжнародного кримінального суду на арешт президента рф володимира путіна та уповноваженої з прав дитини рф марії львової-бєлової ключовою подією для притягнення винуватців за насильницьку депортацію українських дітей.

Про це заявив постійний представник Євросоюзу при ООН Улоф Скооґ, виступаючи у п’ятницю на неформальному засіданні Радбезу від імені країн Євросоюзу, до яких також приєдналися Україна, Молдова та інші держави.

«Ми в жаху від наслідків незаконної агресивної війни росії проти України для дітей. Діти вбиті і покалічені...» – сказав Скооґ.

російська практика насильницького переміщення та депортації українських дітей є порушенням міжнародного гуманітарного права, і комісія ООН з розслідування подій в Україні дійшла висновку, що це прирівнюється до воєнних злочинів, нагадав Скооґ.

Читайте також: Зеленський: З поверненням депортованих дітей поки що Україні допомагає тільки Україна

«Видані Міжнародним кримінальним судом ордери на арешт президента росії і уповноваженої з прав дитини є ключовою подією для притягнення винуватців до відповідальності за найтяжчі злочини з позиції міжнародного права, у розслідуванні яких ЄС продовжить надавати підтримку МКС», – зазначив він.

За словами Скооґа, ЄС запровадив санкції проти 16 осіб, відповідальних за депортацію та примусове усиновлення українських дітей з липня 2022 року, включаючи львову-бєлову.

Читайте також: росія має припинити депортацію українських дітей і забезпечити їхнє повернення – ПАРЄ

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю Рада Безпеки ООН на неформальному засіданні у форматі Аррії обговорює викрадення та насильницьку депортацію росією дітей з тимчасово окупованих територій України.

Порушення цієї теми ініціювали США, Франція та Албанія як члени Радбезу та Україна. Підтримали проведення заходу ще півсотні країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-