В Управлінні ООН з прав людини нагадали, що страта полоненого є воєнним злочином

В Управлінні ООН з прав людини нагадали, що страта полоненого є воєнним злочином

Укрінформ
Україна та росія мають розслідувати й публічно засудити нещодавно поширені в соцмережах аудіозаписи, які можуть свідчити про страти військовополонених без суду та слідства.

Як передає Укрінформ, про це  речниця Управління ООН з прав людини Равіна Шамдасані заявила  на брифінгу в Женеві, зазначивши, що такі дії можуть бути прирівняні до воєнних злочинів.

Вона згадала про аудіозаписи, що з'явилися в неділю у кількох Телеграм-каналах, на яких учасники бойових дій закликають не брати в полон військових або страчувати вже захоплених.

За словами Шамдасані, один із записів «нібито належить військовослужбовцю ЗСУ, який наказує ліквідувати військовополоненого з так званої пвк «вагнера» – угруповання російських найманців, керованого євгеном пригожиним.

«Згодом було оприлюднено заяву, очевидно, від керівника «групи вагнера», у якій ішлося про те, що вони більше не братимуть військовополонених на полі бою», – сказала вона.

Читайте також: Відео зі стратами бійців ЗСУ не вплинуть на поводження з російськими полоненими - Лубінець

Речниця УВКПЛ додала, що, хоча автентичність записів ще не підтверджена, «такі заяви можуть спровокувати або заохочувати страти військовополонених без суду та слідства».

Шамдасані вказала, що наказ про страту без суду та слідства військовополонених «з подальшим їх убивством або спробою вбивства, є воєнним злочином - так само як і заява про те, що пощади не буде».

«Ми закликаємо російську та українську владу виконати свої зобов'язання за міжнародним правом і розслідувати заяви на цих записах, а також виявити та притягнути до відповідальності винних», - заявила речниця УВКПЛ.

Читайте також: Відео зі стратами українських військових росіянами: Лубінець звернувся до москалькової

Вона також закликала військових командирів віддати «чіткі та недвозначні накази щодо захисту та гуманного поводження з військовополоненими й особами, що потрапили в полон, та забезпечити суворе дотримання цих наказів».

Як повідомляв Укрінформ, в інтернеті з’явилися два відео з нібито обезголовленням російськими військовими українських захисників. Цю справу розслідує СБУ. Раніше в МЗС України неодноразово звертали увагу міжнародних організацій, політиків, релігійних діячів на неприпустимість урівнювати жертву та агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-