росія у більшості випадків не підтверджує перебування у полоні українських бійців – ГУР

росія у більшості випадків не підтверджує перебування у полоні українських бійців – ГУР

Укрінформ
Відповідно до міжнародного права, офіційно визнаними полоненими вважаються ті люди, особи яких було підтверджено Комітетом Червоного Хреста, для чого та чи інша держава має підтвердити Червоному Хресту перебування в себе полоненого. І росіяни у більшості випадків цього якраз не роблять.

Про це у телемарафоні «Єдині новини» заявив керівник робочої групи з питань взаємодії зі ЗМІ та родичами захисників Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов, передає кореспондент Укрінформу.

«Щодо погодження списків, то є формальна величезна проблема. Тому що, за міжнародним правом, полонений офіційно вважається визнаний таким (якщо він – ред.), підтверджений Комітетом Червоного Хреста. Для цього держава-агресор має підтвердити Комітету Червоного Хреста наявність перебування полоненого у себе. І, на відміну від України, рашисти в більшості випадків цього якраз не роблять», - сказав він.

Читайте також: Україні вдалося повернути з полону рф вже 2 105 осіб – Лубінець

Проте, як зазначив Юсов, попри наявність цього статусу з боку Червоного Хреста чи його відсутність, Україна збирає цю інформацію з усіх джерел, щоб володіти даними про те, що боєць живий і перебуває у полоні, і повертає своїх.

За словами спікера, є навіть особи, які вважалися вже загиблими.

Читайте також: Лубінець пояснив, як отримати довідку про перебування військового у полоні

«Це справді важка робота. Але все одно найважче у цій (ситуації – ред.) родичам наших захисників, які знаходяться у полоні. І їм - окрема подяка і за розуміння, і за витримку. І повірте: ця робота (з повернення українців з полону – ред.) триває, і кожен український полонений повернеться додому», - запевнив представник ГУР.

Як повідомлялося, у понеділок, 10 квітня, Україна провела черговий великий обмін полоненими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-