Зеленський сказав, коли запрацює спецтрибунал проти росії

Зеленський сказав, коли запрацює спецтрибунал проти росії

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вважає, що спеціальний трибунал для притягнення російського керівництва за агресію проти України буде створений після закінчення війни. Наразі триває робота над його форматом і текстом проєкта відповідної резолюції ООН.

Про це глава держави заявив під час пресконференції за результатами Бучанського саміту, повідомляє Укрінформ.

«Перш за все, ми працюємо над тим, щоб був трибунал. Я упевнений, він буде, тому що справедливість і відповідальність – це пріоритет номер два після перемоги, яка є пріоритетом номер один. Авжеж, трибунал буде після закінчення війни», - сказав він.

Читайте також: Зеленський: Буде новий Нюрнберг щодо рашистів

Зеленський наголосив, що Україні потрібна політична, міжнародна підтримка.

За його словами, триває робота над текстом відповідної резолюції для майданчика Організації Об'єднаних Націй і різні країни шукають різні компроміси.

Президент зауважив, що, в тому числі розглядається "гібридний формат" трибуналу, який підтримує кілька міжнародних дружніх партнерів України.

"Ми поки що бачимо наш варіант і над цим працюємо. Ми розуміємо, що для нас головне - набрати велику кількість держав, щоб велика кількість держав була об'єднана. І об'єднано вже підтримувати той чи інший формат відповідної резолюції. Це буде крок номер один. Потім вже перейдемо до практичних кроків щодо трибуналу", - наголосив Зеленський.

Читайте також: Чехія сподівається, що Спеціальний трибунал засудить російське керівництво

Він додав, що робота відбувається на рівні лідерів держав, МЗС і генеральної прокуратури України.

Як повідомлялося, Україна розраховує на ухвалення у квітні Генеральною асамблеєю ООН резолюції щодо відповідальності за воєнні злочини рф в Україні та підтримку спецтрибуналу проти росії.

Читайте також: Глава МЗС Австрії: росії не має зійти з рук злочин агресії

У вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з Андрієм Єрмаком, яка опрацьовує питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-