Чехія сподівається, що Спеціальний трибунал засудить російське керівництво

Чехія сподівається, що Спеціальний трибунал засудить російське керівництво

Укрінформ
Злочин агресії, вина за яку лежить на вищому російському військово-політичному керівництві, конкретні злочини, скоєні російськими військовими на території України не повинні залишитися безкарними.

Про це заявив президент Чехії Петр Павел під час Бучанського саміту «Обличчя справедливості» 31 березня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми всі вражені варварською поведінкою російських солдатів. Не можна знайти більш чіткого засудження ніж те, яке було висловлено в рішенні Міжнародного кримінального суду. Це злочини з жахливими наслідками. І вони не мусять залишитися безкарними», - заявив Павел.

Читайте також: У Польщі розпочалася зустріч глав МЗС «Бухарестської дев’ятки»

Президент ЧР зазначив, що злочини потрібно переслідувати як на національному рівні, так і у міжнародній співпраці. Чеський лідер підтримує розслідування ситуації в Україні Міжнародним кримінальним судом, адже це єдиний постійний кримінальний суд, і він «найкраще придатний для розслідування таких масових воєнних злочинів як ті, що відбулися в Україні».

«Перші результати ми недавно вже побачили – було видано орден на арешт. Ми будемо продовжувати й надалі підтримувати МКС у його боротьбі з безкарністю», - запевнив Павел.

Читайте також: Кулеба привітав запуск «московського механізму» ОБСЄ

Він також підкреслив, що «немає сумнівів, що згідно з міжнародним правом росія вчинила агресію проти України», порушивши Статут ООН, і міжнародна спільнота засуджує такі порушення. Але, зауважив глава Чехії, окрім відповідальності держави є індивідуальна кримінальна відповідальність лідерів рф за злочин агресії, на що юрисдикція МКС не поширюється.

«Я сподіваюся, що ця прогалина буде заповнена шляхом створення Спеціального трибуналу, щоби належним чином оцінити наявні докази та притягнути винних до відповідальності. Ніхто з тих, хто вчинив злочин проти миру, злочин агресії, не повинен залишатися безкарним», - заявив Павел.

Читайте також: Зеленський: Буде новий Нюрнберг щодо рашистів

Він назвав картини з Бучі найгіршими, найстрашнішими жахіттями, які ніколи більше не мали статися в Європі. Це війна не лише проти мирної, суверенної країни, але також проти українського народу та проти базових принципів, на яких побудовано людство, наголосив чеський лідер.

Як повідомлялося, Україна розраховує на ухвалення у квітні Генеральною асамблеєю ООН резолюції щодо відповідальності за воєнні злочини в України та підтримку спецтрибуналу проти росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-