Зеленський: У повноцінній відповідальності росії має бути три елементи

Зеленський: У повноцінній відповідальності росії має бути три елементи

Укрінформ
Національне правосуддя України, Міжнародний кримінальний суд та спецтрибунали забезпечать повну відповідальність росії як держави-агресора.

Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський під час звернення до учасників Бучанського саміту, передає Укрінформ із посиланням на Телеграм Глави держави.

"У повноцінній відповідальності росії має бути три елементи. Перший - це національне правосуддя України, яке забезпечить відповідальність основної маси російських вбивць і терористів. Другий - це Міжнародний кримінальний суд, здатний притягти до відповідальності російських воєнних злочинців різного рівні в межах своєї юрисдикції. Третій - обов'язковий - елемент - це спецтрибунал для окремих лідерів. Він притягне до відповідальності винних у первинному злочині агресії, який уможливлює всі інші злочини", - сказав він.

Читайте також: Зеленський вважає переговори можливими після того, як росія без бою виведе з України війська

Зеленський підкреслив, що справедливість - це підґрунтя миру. Коли відповідальність того, хто зруйнував мир, забезпечується повністю, мир триватиме довго. Саме справедливість, за його словами, - у фундаменті української Формули миру.

"Суто формальні норми міжнародного права без забезпечення справедливості, на нашу думку, не спрацюють", - зауважив Президент.

Читайте також: Молдова підтримує ідею спецтрибуналу проти рф і готова допомогти у зборі інформації – Санду

Водночас він подякував всім, хто не йде на компроміси у питанні справедливості. Зеленський нагадав, що лише в Бучанському районі скоєно понад дев'ять тисяч злочинів, понад 1400 цивільних загинули від рук загарбників. У самому місті було вбито 637 цивільних, зокрема, 37 дітей.

"Світу потрібен дієвий механізм покарання винних у первинному злочині агресії, який відчиняє браму для всього зла. Кожен, хто не хоче повторення цього, має працювати разом з Україною над створенням спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії, над створенням компенсаційного механізму, щоб відшкодувати всі збитки, завдані агресією росії, з їхніх активів. Повна відповідальність - це те, що привчає агресора до миру", - наголосив Президент.

Читайте також: Стефанчук обговорив із прем’єрами Хорватії та Словенії створення спецтрибуналу проти рф

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський зазначав, що Буча може стати одним із майданчиків, на якому базуватиметься трибунал, що має засудити російську агресію проти України, путіна та його оточення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-