Польща хоче збільшити європейський фонд із фінансування зброї для України

Польща хоче збільшити європейський фонд із фінансування зброї для України

Укрінформ
Польща виступає за збільшення Європейського фонду миру, з якого фінансується закупівля зброї для України.

Про це у Брюсселі заявив у четвер глава польського уряду Матеуш Моравецький, передає Укрінформ з посиланням на RMF24.

Як зазначив польський прем’єр, Польща передала Україні частину свого озброєння, зокрема пострадянського виробництва. Натомість Варшава закуповує нове західне та власне озброєння, зокрема самохідні артилерійські гаубиці Krab чи бронетранспортери Rosomak. Частину коштів на закупівлю цього озброєння Польща отримує з Європейського фонду миру. Донині Польща отримала з цього фонду близько 200 млн злотих (приблизно 43 млн євро). За словами Моравецького, Польща через 2-3 тижні отримає чергові 200 млн євро з цього фонду.

"Я також переконував, і мій голос був дуже сильним, що цей фонд має бути більшим. Він повинен становити не 3,5 мільярда євро, а бути значно вищим", – наголосив польський прем’єр.

Читайте також: Польща приєдналася до угоди про спільну закупівлю боєприпасів для України

Утім, для збільшення бюджету цього фонду Польщі треба буде переконати інші країни, які скептично ставляться до цієї ідеї. Ідеться про Францію, Німеччину, Італію та Грецію, які не підтримують цю пропозицію. Найбільші країни ЄС стверджують, що вони роблять найбільший внесок до цього фонду, і для них це може бути додатковим тягарем. Відтак, вони хочуть спочатку визначити принципи витрачання коштів з цього фонду, зокрема, яка частина буде виділена Україні, а яка – на інші спільні місії, зокрема на африканському континенті.

Читайте також: Мільйон боєприпасів для України: ЄС може залучити власний бюджет, аби збільшити виробництво

Це питання найближчим часом обговорюватиметься на рівні послів країн ЄС, згодом на рівні глав МЗС, а на саміті лідерів Спільноти, ймовірно, у червні.

Нещодавно міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак в інтерв'ю Укрінформу заявив, що Варшава передала торік Києву озброєння на понад 2,2 млрд євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-