США в ОБСЄ закликали знову активувати «московський механізм» щодо злочинів рф в Україні

США в ОБСЄ закликали знову активувати «московський механізм» щодо злочинів рф в Україні

Укрінформ
Сполучені Штати закликають знову активувати "московський механізм" ОБСЄ та створити місію експертів для документації злочинів російської федерації в Україні.

Про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час засідання Постійної ради цієї організації у четвер у Відні, передає кореспондент Укрінформу.

У своєму виступі американський посол вказав на те, що минулого тижня всі стали свідками "дій міжнародної спільноти, спрямованих на притягнення російської федерації та її керівництва до відповідальності". Він нагадав, що, разом із доповіддю Комісії ООН з розслідування російських злочинів в Україні, Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт очільника кремля володимира путіна та уповноваженої з прав дитини при президентові рф марії львової-бєлової за їхню відповідальність за незаконне переміщення та депортацію українських дітей, що прирівнюється до воєнних злочинів.

"Ми повинні підтримувати внесок ОБСЄ в такі міжнародні зусилля з притягнення до відповідальності і ми повинні продовжувати проливати світло на варварські дії росії. Ми не можемо сидіти, склавши руки. Ми повинні робити більше. Настав час знову використати "московський механізм", щоб продовжувати викривати і документувати злочини російської федерації в Україні – а їх чимало", - заявив Карпентер.

Крім того, він вказав на необхідність розгортання додаткових проєктів у рамках Програми підтримки України ОБСЄ, "щоб допомогти тим, хто страждає від жахливих зловживань росії".

"Настав час діяти на захист наших спільних цінностей. Протягом останнього року ми бачили, як ОБСЄ досягає успіху, коли ми вирішуємо діяти. Давайте продовжувати притягувати російську федерацію до відповідальності за її звірства в Україні. І ніколи не забуваймо, що ті, хто сидить за табличкою російської федерації, представляють режим, відповідальний за одні з найжахливіших звірств у світі", - наголосив американський постпред в ОБСЄ.

Як повідомлялося, у березні та червні 2022 року після консультацій з Україною 45 держав-учасниць ОБСЄ двічі задіювали "московський механізм", який передбачає документування місією експертів порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права, а також можливих воєнних злочинів та злочинів проти людства, скоєних на території України російськими військами за підтримки білорусі. За результатами командою експертів було представлено відповідні доповіді.

Читайте також: 38 країн ОБСЄ ініціювали запуск «московського механізму» щодо білорусі

Як повідомляв Укрінформ, 16 березня було оприлюднено комплексну доповідь Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні, створеної резолюцією Ради ООН з прав людини.

У доповіді повідомляється, що російською владою була скоєна численна кількість порушень у сфері міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права у багатьох регіонах України та у самій рф. Багато з цих порушень прирівнюються до воєнних злочинів та включають умисні вбивства, напади на цивільних осіб, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування, примусове переміщення та депортацію дітей.

Задокументовані випадки невибіркових та непропорційних нападів, а також незастосування запобіжних заходів, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Крім того, Комісія встановила, що, починаючи з 10 жовтня 2022 року, серійні атаки російських збройних сил на енергетичну інфраструктуру України та застосування тортур російською владою можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-