Британія надасть Україні удвічі більше танків Challenger 2, ніж обіцяла – Пристайко

Британія надасть Україні удвічі більше танків Challenger 2, ніж обіцяла – Пристайко

Укрінформ
Після візиту Президента Володимира Зеленського до Сполученого Королівства було домовлено, що Велика Британія надасть Україні удвічі більше танків Challenger 2, ніж обіцяла раніше. Водночас Британія поступово формує консенсус у НАТО щодо передачі Києву винищувачів.

Про це в інтерв'ю проєкту Радіо Свобода "Донбас.Реалії" заявив посол України в Сполученому королівстві Вадим Пристайко, відповідаючи на запитання про відсоткове співвідношення між тим, що Україна запитувала як допомогу від Великої Британії, і тим, що зрештою отримає.

"Якщо ми говоримо про військові тренування, то ми запитували одну кількість, а зараз Британія пропонує нам збільшити її у 2,5 раза на цей рік. Тобто тут можна сказати, що +250%. Деяке озброєння, яке ми запитували – наприклад, літаки, то тут складно. Ми шукаємо варіанти. Якщо танки (Challenger 2 – ред.), то 14 танків нам пообіцяли, а в результаті візиту Президента Зеленського домовлено, що ця кількість зросте вдвічі", – зазначив він.

Читайте також: Міністр оборони Британії відвідав базу, де тренуються українські військові

Водночас, на його думку, заяви влади Британії по те, що Україна може отримати літаки Eurofighter "лише в мирний час" – це "спроба бути відвертими у спілкуванні та не налякати союзників".

"Тобто намагатися, як Британія це часто робить в НАТО, сприяти формуванню консенсусу. Для того, щоб передати таку складну техніку, як винищувачі, які мають обслуговуватись, мають бути навчені пілоти і техніки, мати цілевказання і [розуміння], куди, звідки, хто і як застосовує в багатовекторній війні – для цього потрібна взаємодія багатьох союзників. Те, що робить Велика Британія, – поступово формує консенсус", – зазначив дипломат.

Він нагадав, що подібна ситуація була з поставками танків – "був проривний момент, коли було необхідно зсунути небажання всіх інших союзників".

Читайте також: Танки Challenger 2 будуть в Україні вже у березні - Сунак

"І, якщо ви пам’ятаєте, попри те, що оголошення було зроблено, саме офіційне підтвердження прем’єр-міністром [Великої Британії Ріші Сунаком] забрало майже тиждень – для того, щоб він офіційно це повторив", – нагадав Пристайко.

За його словами, Британія з постачанням танків намагалась переконати союзників, що існує два варіанти розвитку подій. "Або Британія йде сама з цим оголошенням і пробиває цей пролом, в який мають зайти усі інші, або усі разом, як один фронт, як НАТО, зробимо цей дуже важливий крок. Цього разу Британія була успішна. Я думаю, той самий процес відбувається зараз з винищувачами", – підсумував Пристайко.

Як повідомлялося, Україна давно просить союзників про надання сучасних літаків. Президент США Джо Байден в інтерв’ю ABC News, показаному 24 лютого, заявив, що Україні зараз не потрібні винищувачі F-16.

Читайте також: Корисний день для України: Кулеба анонсував поставку британських танків Challenger

Про надання Україні літаків наразі офіційно не заявила жодна країна.

Раніше міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що бойові танки Challenger 2 можуть почати надходити в Україну навесні, а додаткове надання бронетехніки залежатиме від рівня загрози та оборонних потреб.

Наприкінці січня стало відомо, що українські військові в неділю прибули до Великої Британії для навчання на танках Challenger 2.

Уряд Великої Британії ухвалив надати Україні танкову роту основних бойових танків Challenger 2 – чотири негайно та вісім трохи згодом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-