Понад 20 країн долучилися до роботи над створенням спецтрибуналу для рф - генпрокурор

Понад 20 країн долучилися до роботи над створенням спецтрибуналу для рф - генпрокурор

Укрінформ
На сьогодні понад 20 країн долучилися до роботи над створенням спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України та притягнення військового та політичного керівництва росії.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав Генеральний прокурор Андрій Костін, передає Укрінформ.

"Ми розуміємо, що процес створення цього трибуналу не може бути простим та швидким, але вже проведена робота і ми маємо підтримку - понад 20 держав, які включилися в роботу щодо обговорення юридичного механізму створення цього трибуналу", - сказав Костін.

За його словами, створення трибуналу для покарання вищого військово-політичного керівництва рф за злочин агресії є одним з ключових моментів системи повної відповідальності агресора за всі викриті злочини проти України.

Генпрокурор нагадав, що розглядаються три варіанти створення спецтрибуналу, і два з них пропонуються Україною.

"З них оптимальним, з нашої точки зору, є створення спецтрибуналу щодо злочину агресії на підставі багатостороннього міжнародного договору за прикладом Нюрнберзького трибуналу. Це була наша ідея, вона залишається першим варіантом, який абсолютно влаштовує Україну і українців", - зазначив Костін.

Другий варіант, за його словами, передбачає створення спецтрибуналу на основі угоди з ООН із ухваленням відповідної резолюції Генасамблеї.

Читайте також: Президент Латвії: Створення трибуналу щодо злочинів рф має важливе значення для всього світу

Водночас він зауважив, що деякі партнери пропонують так звану гібридну модель трибуналу на основі застосування українського права з деякими міжнародними елементами. Але, як пояснив генпрокурор, тут виникає проблема, оскільки за українським правом найвище політичне керівництво країни-агресора - президент, прем'єр-міністр та міністр закордонних справ - має персональний імунітет.

"Безумовно, українці не підтримують будь-яку модель, яка дозволить вищому керівництву рф, включаючи президента, уникнути відповідальності. Тому ми продовжуємо діалог з нашими партнерами щодо того, щоб була обрана саме та модель, яка забезпечить на міжнародному рівні притягнення до відповідальності та покарання саме найвищого керівництва країни-агресора", - сказав Костін.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський закликав Генасамблею ООН ухвалити проєкт української резолюції про створення спецтрибуналу щодо агресії проти України.

Фото: Офіс Генпрокурора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-