Президент Латвії: Створення трибуналу щодо злочинів рф має важливе значення для всього світу

Президент Латвії: Створення трибуналу щодо злочинів рф має важливе значення для всього світу

Укрінформ
Спецтрибунал для розслідування злочинів росії в Україні слід створити з двох причин: забезпечити справедливість та не зруйнувати стандарти міжнародного права.

Про це президент Латвії Егілс Левітс заявив на конференції United for Justice у Львові, повідомляє власкор Укрінформу.

«Створення цього спеціального трибуналу потрібне з двох причин. Перша з них - досягти справедливості для України. Друга - не зруйнувати стандарти міжнародного права та положень Статуту ООН, які забороняють агресивну війну… Тому створення цього спецтрибуналу має важливе значення не лише для України, а й для всього світу», - зазначив президент Латвії.

Він наголосив, що злочин агресії є джерелом інших міжнародних злочинів, які зараз розслідує МКС: «З цього випливають два висновки. Ми повинні закрити це питання на майбутнє, залучивши силу та положення Міжнародного кримінального суду. І друге - ми повинні створити цей суд для розслідування злочинів, які зараз чиняться проти України».

Читайте також: До коаліції зі створення спецтрибуналу для рф долучилися вже 29 держав - Кулеба

Президент Латвії нагадав про практику створення трибуналів для розслідування злочинів під час Другої світової війни, в колишній Югославії, Камбоджі.

«Але ми не повинні копіювати те, що вже створювалося, ми повинні створити щось нове на основі та у відповідності до норм міжнародного права. Це також має бути суд, оскільки йдеться про злочин агресії - той злочин, у якому має враховуватися роль російського керівництва, яке в легітимному полі має імунітет», - сказав Левітс.

Читайте також: Ідея «гібридного трибуналу» неприпустима для України - Єрмак

Окрім того, він нагадав про роль білорусі в російській агресії проти України. «Ми не повинні забувати, що білорусь дозволила використовувати росії свою територію для здійснення агресії проти України. Тож слід враховувати відповідальність білорусі», - вказав латвійський лідер.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у Львові відбувається конференція United for Justice - «Об’єднані заради справедливості» або «юридичний Рамштайн».

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-