Ідея «гібридного трибуналу» неприпустима для України - Єрмак

Ідея «гібридного трибуналу» неприпустима для України - Єрмак

Укрінформ
Ідея створення «гібридного трибуналу» для розслідування російських злочинів в Україні є неприпустимою.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак під час конференції «Об‘єднані заради справедливості», повідомляє кореспондент Укрінформу

«Деякі країни висловилися за створення не повноцінного, а гібридного трибуналу. Україна не може погодитись на цю пропозицію. Цей варіант для нас є повністю неприпустимим. Тому що ми не маємо гарантії, що це дозволить зняти недоторканність з керівництва країни-терориста. І це головна проблема цього гібридного трибуналу», - наголосив Єрмак.

За його словами, серед варіантів - створення спецтрибуналу на основі угод між Україною та ООН з ухваленням відповідної резолюції Генеральної Асамблеї, а також створення трибуналу на основі багатосторонньої відкритої міжнародної угоди між державами цивілізованого світу.

Читайте також: До коаліції зі створення спецтрибуналу для рф долучилися вже 29 держав - Кулеба

Єрмак зауважив, що ці два варіанти є прийнятними і свідчать про готовність світу завдати сильного правового удару по конкретних міжнародних злочинцях.

«Світ потребує найшвидшого міжнародного інституту відповідальності за агресію з найвищим рівнем легітимності та визнання. Таким чином і тільки так ми зможемо зняти всі спірні питання включно з особистим функціональним імунітетом всіх, хто розв'язав цю війну і продовжує її вести. Я закликаю кожного проявити особисте лідерство в цьому питанні», - наголосив керівник ОП.

Читайте також: Спецтрибунал для росії: Зеленський вірить, що «юридичний Рамштайн» дасть імпульс Генасамблеї ООН

Як повідомлялося, у вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником ОП Андрієм Єрмаком, яка опрацьовуватиме питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-