Зеленська закликала ООН створити трибунал для розслідування злочинів рф в Україні

Зеленська закликала ООН створити трибунал для розслідування злочинів рф в Україні

Укрінформ
Перша леді Олена Зеленська в ООН закликала до створення трибуналу для розслідування злочинів рф в Україні та покарання злочинців за порушення прав людини, вбивства і насильство.

Про це вона сказала на заході високого рівня у штаб-квартирі ООН "Грубі порушення прав людини внаслідок агресії проти України", повідомляє власкор Укрінформу.

"Ми б'ємося за те, що нас об'єднує, – це право на життя, на свободу, за право не бути закатованим і жити вільно. Перемога України означатиме перемогу прав людини над безправ’ям, катуваннями і нищенням. Тому справедливість для України – це справедливість для всього світу. Саме тому ми закликаємо ООН до створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф. Покарання для тих, хто вважає напад і вбивство прийнятними, потрібне не тільки нам. Воно потрібне, щоб подібне ніколи не повторювалися ні з ким", – сказала Зеленська.

Читайте також: Міжнародний трибунал для рф може бути створений вже цьогоріч - Мережко

Вона також продемонструвала учасникам матеріали щодо порушення прав людини росією в Україні, порівняльні знімки та розповіла про злочини з боку військових рф, про жертв нападів та руйнування внаслідок агресії рф, евакуацію та життя цивільного населення у Бахмуті, Маріуполі, Ізюмі, Бучі, Дніпрі, Краматорську, Кременчуці, Києві, Вінниці та інших містах.

"Усі ми, незалежно від країни та національності, маємо права, щоб нас не вбивали у нашому власному домі. Натомість українців на очах усього світу вбивають уже рік. У власних містах, селах, квартирах, лікарнях, театрах, і тому ми застосовуємо інше невід’ємне людське право – право на самооборону… Права людини – як повітря, не мають кордонів: або маємо їх всі, або не має ніхто", – сказав вона.

Перша леді наголосила, що 6 млн українців вимушено залишили країну, ще 8 млн стали вимушеними переселенцями всередині України. Вона також розповіла, що прокуратурою задокументовано 150 випадків зґвалтувань, вчинених російськими солдатами щодо українців, та про 16 тисяч українських дітей, викрадених та вивезених росією.

Читайте також: Кулеба в ООН говоритиме про Формулу миру та підтримку України

"Ми говоримо в ці дні про різні фронти: справжній, де воюють зброєю, економічний, де воюють санкції. Вас же я закликаю до створення правового фронту – фронту справедливості. Він потрібен, щоб позбавити прийдешні покоління від лиха війни і знову утвердити віру в основні права людини, гідність і цінність людської особистості, рівноправність чоловіків і жінок", – сказала Зеленська, процитувавши Статут ООН.

Як повідомляв Укрінформ, у Нью-Йорку в штаб-квартирі ООН у середу відбуваються слухання щодо грубих порушень прав людини, спричинених російською агресією проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-