Боррель закликав країни ЄС невідкладно надати Україні більше власних боєприпасів

Боррель закликав країни ЄС невідкладно надати Україні більше власних боєприпасів

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель звернувся до європейських міністрів оборони із закликом визначити поставки боєприпасів в Україну першочерговим пріоритетом та передати необхідне озброєння Україні з власних складів зброї.

Про це він заявив у брюссельській штаб-квартирі НАТО під час пресконференції за підсумками тристоронньої зустрічі за участю генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга та міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Вчора за підсумками Ради ЄС із закордонних справ я надіслав листа всім міністрам оборони країн ЄС, яке вони мають отримати сьогодні, з проханням надати боєприпаси для України із власних запасів та надати цим поставкам в Україну перший пріоритет», - сказав Боррель.

Він нагадав, що ЄС проведе зустріч міністрів оборони на початку березня та підкреслив, що оборона залишається сферою відповідальності країн-членів ЄС, тож рішення щодо поставок зброї в Україну мають приймати саме національні уряди європейських держав.

«Ключове слово нині – це координація спільних зусиль із надання підтримки Україні. Це необхідно для того, щоб верховенство права перемогло над правом зброї, над правом сили. Єдиним шляхом, яким Україна може виграти цю війну, є прискорення доставки та збільшення нашої допомоги для України. Оскільки там війна демонструє своє жахливе обличчя. росія руйнує лікарні та вбиває людей замість того, щоб припинити вогонь», - наголосив високий представник ЄС.

Читайте також: Боррель очікує, що 10 пакет санкцій проти росії погодять до кінця тижня

Він зауважив, що росія є постійним членом Ради безпеки ООН та ядерною державою. Незважаючи на це, вона грубо порушила Хартію ООН, напавши на мирного сусіда.

«Відповідно до Хартії ООН, Україна має суверенне право захищатися від цієї безпідставної агресії. Міжнародна спільнота, тобто – ми, маємо право підтримувати жертву агресії. Україна потребує всієї можливої допомоги, включаючи зброю і боєприпаси. Вони потребують цього більше, ніж будь-коли», - підкреслив Боррель.

Він зауважив, що тристороння зустріч, що відбулася сьогодні, є першою подібною зустріччю та має справді історичне значення. З першого дня російського вторгнення в Україну ЄС і НАТО стояли поряд, не лише засуджуючи російську агресію, але й працюючи разом, щоб надати Україні спроможність захистити себе.

Читайте також: Боррель представить пропозиції щодо прискорення поставок боєприпасів в Україну 7-8 березня

«Сьогодні ми підтвердили непохитну підтримку українській територіальній цілісності та її права на самооборону. Наша рішучість була потужною від початку (агресії). І ми продовжуємо її дотримуватися. Ми маємо прискорити нашу військову допомогу для України вже сьогодні, особливо боєприпасами. Ця зустріч надає нам кращі процедури для та можливості для координації наших зусиль», - додав високий представник ЄС.

Як повідомлялося, 21 лютого у Брюсселі вперше в історії відбулася тристороння зустріч НАТО-ЄС-Україна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-