Боррель представить пропозиції щодо прискорення поставок боєприпасів в Україну 7-8 березня

Боррель представить пропозиції щодо прискорення поставок боєприпасів в Україну 7-8 березня

Оновлено
Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель представить пропозиції щодо прискорення поставок боєприпасів в Україну та збільшення виробництва військового обладнання в ЄС під час зустрічі міністрів оборони 7-8 березня.

Про це Боррель заявив у Брюсселі за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми обговорювали, як зробити більш інтенсивними наші спільні зусилля (із постачання боєприпасів для України – ред.). Але це справа більше для міністрів оборони, ніж для міністрів закордонних справ. Я представлю пропозиції на розгляд міністрів оборони на надзвичайному засіданні 7-8 березня. Ми маємо підтримати Україну, надати їй більше допомоги та зробити це швидко. Тут швидкість означає врятовані життя», - наголосив високий представник ЄС.

Він зауважив, що ЄС має необхідні інструменти, щоб надавати таку допомогу. Зокрема, програми постачання озброєння продовжуватимуть фінансуватися за рахунок Європейського фонду миру, як і навчання українських військовослужбовців у рамках тренувальної місії ЄС. При цьому є завдання, які мають вирішуватися негайно.

Читайте також: Постачання зброї для України є невідкладним питанням – Боррель

«Українська армія терміново потребує великої кількості боєприпасів, щоб протистояти російській агресії. В них є зброя, але ця зброя потребує снарядів, особливо для танків та артилерії. Ми маємо збільшити спроможності європейської оборонної промисловості, зокрема шляхом можливого спільного замовлення на європейському рівні, щоб відповісти на негайні потреби України», - сказав Боррель.

Він висловив переконання, що найкращим шляхом для цього є використання наявних в європейських арміях складів боєприпасів, оскільки в такому випадку не треба чекати, поки ці боєприпаси будуть вироблені промисловістю.

Читайте також: ЄС працює над пропозицією Естонії про оптимізацію закупівель боєприпасів для України – Боррель

«Ми маємо використовувати те, що вже вироблено і знаходиться на наших складах, або те, що вже було законтрактовано та буде вироблено впродовж наступних днів. Пріоритет має бути наданий необхідному постачанню для армії України, так багато, як ми можемо. Тож, у вимірі (забезпечення боєприпасами – ред.) ми маємо короткострокові, середньострокові та довгострокові завдання. Але короткострокові, негайні зусилля є нині найбільш важливими. Ми говоримо про час, який вимірюється тижнями», - додав високий представник ЄС.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулося засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, одним із головних питань порядку денного якого знову була ситуація в Україні та шляхи подальшої допомоги ЄС на її адресу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-