НАТО має надати Україні запевнення підтримки та передові спроможності – Сунак

НАТО має надати Україні запевнення підтримки та передові спроможності – Сунак

Укрінформ
НАТО має надати Україні довгострокові запевнення підтримки та передові спроможності.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції.

"Угоди та домовленості епохи після "холодної війни" зазнали краху в Україні. І тому нам потрібні нові рамки для її довгострокової безпеки. Від прав людини до безвідповідальних ядерних погроз, від Грузії до Молдови – росія здійснює порушення за порушенням проти країн поза колективної безпекою НАТО. І відповідь міжнародної спільноти не була достатньо сильною", - зазначив у своїй промові Сунак. 

Читайте також: Сунак у Мюнхені закликав подвоїти військову підтримку України

Він нагадав, що генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що Україна стане членом НАТО.

"Але допоки це станеться, ми маємо зробити більше для посилення безпеки України у довгостроковій перспективі. Ми маємо дати їм (українцям - ред.) передові спроможності за стандартами НАТО, які вони потребуватимуть у майбутньому. І ми повинні продемонструвати, що залишатимемося поруч з ними і допомагатимемо їм захищати їх країну. Україна потребує та заслужила запевнення (assurances) у цій підтримці", - наголосив він. 

За словами Сунака, з наближенням саміту НАТО у Вільнюсі Британія збере друзів та союзників "з метою початку розбудови цих довгострокових запевнень".  І ціллю є, щоб на саміті у Вільнюсі вже була можливість "допомогти захистити Україну від подальшої російської агресії".  

 "Що поставлено на карту у цій війні? Мова йде більше ніж, про безпеку та суверенітет однієї нації. Йдеться про безпеку і суверенітет кожної нації. Тому що вторгнення росії, її огидні воєнні злочини та безвідповідальна ядерна риторика є симптомами ширшої загрози усьому, у що ми віримо", - заявив він.

Читайте також: Марін: Членство Фінляндії в НАТО стало очевидним у день вторгнення рф в Україну

На цьому тлі британський прем’єр підтримав висловлювання Президента України Володимира Зеленського  під час виступу в парламенті Великої Британії тиждень тому про те, що "зараз ми рухаємося до найважливішої перемоги нашого часу, і це буде перемога над самою ідеєю війни". "І ми маємо зробити все для того, щоб підтвердити правоту його слів", - сказав Сунак. 

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час дискусії на Мюнхенському безпековому форумі заявив, що підтримка союзниками по НАТО майбутнього членства України в Альянсі залишається незмінною, але нині головні зусилля країни НАТО зосереджують на підтримці України у боротьбі проти російської агресії. 

Фото: Munich Security Conference

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-