Марін: Членство Фінляндії в НАТО стало очевидним у день вторгнення рф в Україну

Марін: Членство Фінляндії в НАТО стало очевидним у день вторгнення рф в Україну

Укрінформ
Членство Фінляндії в НАТО стало очевидним для фінського народу в день повномасштабного вторгнення росії в Україну, оскільки лише членство в Альянсі є тією "лінією, яку росія не перетне".

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін під час дискусії на Мюнхенському безпековому форумі.

"Коли війна розпочалася 24 лютого, і зараз ми наближаємося вже до її сумної річниці, то стало очевидним, що Фінляндія буде членом НАТО – у той же день, коли росія атакувала Україну", - сказала вона. 

Читайте також: Саміт НАТО у Вільнюсі підтвердить підтримку України – Столтенберг

За словами Марін, найбільш важливою річчю для фінського народу "є те, щоб ми були незалежними, у безпеці і мали суверенну країну та самі ухвалювали рішення". "І тому коли росія, наш сусід, атакувала свого іншого сусіда, Україну, то стало очевидним, що Фінляндія приєднається до НАТО. Тому що це – єдина лінія, яку росія не перетне", - наголосила глава фінського уряду. 

За її словами, рішення Фінляндії приєднатися до НАТО є для неї "актом безпеки та миру". 

Марін також повідомила, що Фінляндія хоче приєднатися до Альянсу одночасно зі Швецією, що також важливо для "безпекового планування НАТО на Півночі". "Тому це в інтересах НАТО також, щоб Фінляндія та Швеція спільно вступили в Альянс", - сказала вона. 

Читайте також: Захід не відреагував на Крим і це заохотило путіна до повного вторгнення - прем’єр Фінляндії

Прем’єр-міністр додала, що Фінляндія не змінила свою позицію і продовжує наполягати на спільному зі Швецією вступі в Альянс, про що дала чіткий сигнал Туреччині та Угорщині, які все ще зволікають з ратифікацією спільної заявки обох країн. 

Як відомо, Швеція й Фінляндія вирішили вступити до НАТО після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року

29 червня 2022 року на саміті в Мадриді країни НАТО офіційно "запросили" Фінляндію та Швецію стати членами Альянсу.

Читайте також: росія має залишити всю територію України – прем’єр Фінляндії

Для приєднання нових країн до Північноатлантичного альянсу необхідна згода всіх 30 країн-членів, а також ратифікація цього кроку парламентами всіх країн НАТО. Процес уповільнюється через позицію Угорщини й Туреччини.

Фото: Pool/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-