Захід не відреагував на Крим і це заохотило путіна до повного вторгнення - прем’єр Фінляндії

Захід не відреагував на Крим і це заохотило путіна до повного вторгнення - прем’єр Фінляндії

Укрінформ
Відсутність належної реакції Заходу на вторгнення росії в Крим у 2014 році дало путіну відчуття, що йому також зійде з рук і повномасштабне вторгнення в Україну.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін під час дискусії на Мюнхенському безпековому форумі.

У ході дискусії глава фінського уряду вказала на те, що Євросоюз був досить швидким у плані запровадження санкцій проти рф відразу після повномасштабного вторгнення 24 лютого. Водночас вона зазначила, що було очевидним, що росія здійснить напад на Україну, "але ми не хотіли в це вірити і намагалися просувати дипломатичні рішення".

"І якщо поглянути назад, на 2014 рік, коли було вторгнення в Крим. Ми спільно зробили велику помилку тоді – не відреагувавши більш сильно. Якби ми діяли та реагували потужніше щодо Криму, то війни б не сталося. Я думаю, що росія думала, що все буде як з Кримом", - заявила Марін.

За її словами, путін сподівався, що російська армія зайде в Україну, "все триватиме лише кілька тижнів" і він "виграє війну дуже швидко і легко". "Тому що ми не відреагували у 2014 році", - додала прем’єр-міністр Фінляндії.

Читайте також: росія має залишити всю територію України – прем’єр Фінляндії

Вона також наголосила, що "питання війни в Україні – це питання не лише для Європи, а й для усього світу – тому що йдеться про війну цінностей, що триває". "Коли росія атакувала Україну вона порушила усі договори і зобов’язання, під якими раніше підписалася. І це проблема для всіх", - сказала Марін.

На її переконання, якщо Україна не переможе, то це також заохотить авторитарні режими у подальшому застосувати силу та руйнувати базований на правилах міжнародний порядок.

"І тому ми маємо зробити усе можливе, щоб перемогла Україна і ми зберегли цю систему правил, яку ми створили разом", - підкреслила глава фінського уряду.  

Як повідомляв Укрінформ, Мюнхенська безпекова конференція проходить 17-19 лютого. Загрози світовій безпеці, особливо у світлі агресії росії проти України, стали головною темою конференції цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-