Черговий фейк про «Леопарди»: Українські танкісти просять притулок у ФРН

Черговий фейк про «Леопарди»: Українські танкісти просять притулок у ФРН

Фактчек
Укрінформ
Російські ЗМІ поширюють підроблений скрін статті у Financial Times про навчання українських військових у Німеччині

Кремлівські ЗМІ та z-телеграм-канали розповсюджують інформацію, що нібито двоє українських танкістів, які приїхали опановувати танки Leopard 2 до Німеччини, втекли з навчального центру та “попросили політичний притулок” у ФРН.

Як доказ вони наводять скріншот статті у відомому британському виданні Financial Times. Водночас у своїх матеріалах пропагандисти подають не посилання на статтю, а лише скріншот.

Але скріншот – фейковий. Оригінал статті був опублікований на офіційному сайті видання другого лютого. У тексті розповідається тільки про те, що українські танкісти «наступного тижня» лише розпочнуть  навчання на німецьких танках.

Роспроп підробив другий абзац, де написав: «Двоє українців з тих, що прибули на навчання, попросили політичного притулку в Німеччині через небажання гинути на безглуздій війні. Вони стверджують, що збільшення поставок зброї в Україну жодним чином не сприятиме перемозі Збройних сил України».

Але у оригінальній статті другий абзац насправді має такий текст: «Двоє людей, обізнаних із підготовкою, сказали, що все готово для початку навчань українських військових із використання сучасних бойових танків після того, як кілька європейських країн минулого тижня пообіцяли відправити їх до Києва, чому передували місяці обговорень і тиску з боку України».

А от хто просить політичного притулку в Німеччині, так це росіяни, які ховаються від мобілізації, котру здійснює росія.

З початку російського збройного вторгнення в Україну Німеччина вже надала притулок 1149 громадянам рф, також станом на 13 січня 2023 року росіянам видано 679 гуманітарних віз.

Як повідомлялося, передача Україні танків Leopard стала однією з найбільш поширюваних тем російських фейків у контексті як Німеччини, так і Польщі.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-