Рада ЄС виділила Україні сьомий пакет фіндопомоги на €545 мільйонів

Рада ЄС виділила Україні сьомий пакет фіндопомоги на €545 мільйонів

Укрінформ
Рада ЄС сьогодні формально ухвалила рішення про виділення сьомого траншу у 500 млн євро з так званого Європейського фонду миру, які будуть витрачені на потреби Збройних Сил України, а також 45 млн євро для забезпечення тренування українських військових.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської Ради.

«Перед самітом між Європейським Союзом і Україною, Рада ЄС сьогодні ухвалила заходи з допомоги в рамках Європейського фонду миру (EPF), які передбачають подальшу військову допомогу для Збройних Сил України. Вона складається з сьомого пакету в обсязі 500 мільйонів євро, та нового заходу допомоги вартістю 45 мільйонів євро для підтримки тренувальної діяльності Військової допоміжної місії ЄС (EUMAM Ukraine)», - йдеться у повідомленні.

Рішення, яке було прийнято сьогодні, означає, що ЄС продовжує збільшувати підтримку України у її зусиллях з оборони та захисту свого суверенітету та територіальної цілісності в межах своїх міжнародно визнаних кордонів, та у захисті мирного населення проти триваючої російської агресії. Після виділення 7-го пакету загальний обсяг військової допомоги ЄС для України складає 3,6 мільярда євро.

Водночас нові заходи з підтримки Збройних Сил України в рамках тренувальної місії EUMAM Ukraine передбачають виділення необхідного не бойового обладнання та постачання, а також забезпечення послуг із супроводження тренувального процесу.

Як зазначається в повідомленні, мобілізація додаткової військової допомоги для Збройних Сил України та для їх тренування свідчить про збереження твердої підтримки Євросоюзом українських військовослужбовців, які захищають свою країну від ескалації злочинної російської агресії.

Читайте також: ЄС вдвічі розширить тренувальну місію для українських військових

Нещодавні невибіркові атаки росії проти мирного населення України та проти об’єктів цивільної інфраструктури є додатковим доказом повної неповаги рф до прав людини та до міжнародного права.

«Україна має отримати все необхідне військове обладнання та тренування, якого вони (українці – ред.) потребують для захисту власної території та свого народу від агресивної війни росії. Вони не лише обороняють свою країну; вони також захищають наші спільні цінності та базові принципи міжнародного права. Погоджені сьогодні нові заходи підтримки надсилають чітке послання у ці критичні часи: ми будем продовжувати підтримувати Україну так довго, скільки це буде необхідним», - цитує сайт Європейської Ради слова Високого представника ЄС Жозепа Борреля.

Як повідомлялося, ЄС вперше у власній історії надав військову допомогу Україні, державі, що перебуває у стані активних бойових дій. Попередні перерахування для України в рамках цієї допомоги з Європейського фонду миру були здійснені 28 лютого, 23 березня, 13 квітня, 21 липня та 17 жовтня 2022 року. Після рішення, що було формально затверджено сьогодні, обсяг такої військової допомоги ЄС для України становить 3,6 мільярда євро, які спрямовуються на закупівлю озброєння та військової техніки.

17 жовтня 2022 року Рада ЄС ухвалила рішення про створення тренувальної військової місії EUMAM Ukraine, яка від початку передбачала індивідуальну, колективну та спеціальну підготовку для 15 тисяч українських військовослужбовців. Сьогодні Високий представник ЄС оголосив, що протягом 2023 року EUMAM Ukraine забезпечить підготовку в різних країнах ЄС ще 15 тисяч військовослужбовців ЗС України, тож загальна кількість особового складу, що отримає бойові навички за допомогою ЄС зросте до 30 тисяч.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-