Науседа закликав НАТО перестати проводити «червоні лінії» та дати Україні необхідну зброю

Науседа закликав НАТО перестати проводити «червоні лінії» та дати Україні необхідну зброю

Укрінформ
Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що країни НАТО повинні припинити проводити «червоні лінії» і натомість передати Україні зброю, якої вона потребує.

Про це Науседа сказав в інтерв'ю LRT, передає Укрінформ. 

«Я бачив багато «червоних ліній», які були проведені. Іноді у мене навіть складається враження, що ці «червоні лінії» проведені не нами, західними країнами, демократіями, а терористичною державою росія, яка намагається провести їх через страх і погрози. І вона намагається їх нав'язати», - зазначив Науседа.

За його словами, стосовно України вже перейдено низку «червоних ліній».

«Я говорю не тільки про танки. Статус кандидата на вступ до ЄС (для України – ред.) колись був табу, «червоною лінією». Я це добре пам'ятаю. Навіть коли, скажімо, почалася війна, Німеччина спочатку категорично заявила, що буде надсилати лише бронежилети, каски і таке інше, але не зброю. Та ця «червона лінія» також була пройдена досить давно», - сказав президент Литви.

Читайте також: Україна переможе у війні, але треба збільшити її військову підтримку — Науседа

Стосовно прохання України надати винищувачі та ракети далекого радіуса дії Науседа висловив сподівання, що ця «червона лінія» також буде перейдена», додавши, що вона «існує тільки в наших головах».

Він констатував, що винищувачі і ракети далекого радіуса дії є важливою військовою допомогою, «і на цьому вирішальному етапі війни, коли ось-ось станеться переломний момент, життєво важливо, щоб ми діяли без зволікань».

«Тому моя відповідь - ці червоні лінії мають бути перетнуті», - резюмував Науседа.

Читайте також: Президент: Нам потрібна міцна держава, і Україна буде саме такою

Як відомо, Україна прагне отримати сучасні американські винищувачі F-16 або їхні європейські аналоги – німецькі Tornado чи шведські Gripen. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 24 січня повідомляв, що питання винищувачів F-16 для України «взяли в роботу».

Тим часом Джо Байден заявив, що Сполучені Штати поки не постачатимуть Україні свої бойові літаки F-16, про які просить Київ.

Своєю чергою президент Франції Еммануель Макрон не виключив постачання винищувачів Україні.

Фото: facebook.com/nausedagitanas

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-