Україна передала росії для верифікації список із 748 хворих і важкопоранених військовополонених

Україна передала росії для верифікації список із 748 хворих і важкопоранених військовополонених

Укрінформ
Україна передала російській стороні список із 748 хворих і важкопоранених оборонців держави, які на даний час перебувають у полоні рф.

 Як передає Укрінформ, про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі.

Він закликав близьких та родичів полонених захисників України подавати до Національного інформаційного бюро та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими достовірну інформацію про отримання військовослужбовцями під час бойових дій поранення або каліцтва з метою їхньої фіксації у реєстрах.

Як нагадав Лубінець, “під час міжнародної конференції омбудсманів у Анкарі відбулась низка його зустрічей з уповноваженою з прав людини рф Тетяною Москальковою. Серед іншого було обговорено питання репатріації тяжко хворих і тяжко поранених військовослужбовців України.

За словами омбудсмена, репатріація зазначеної категорії військовополонених передбачена статтею 110 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, вимоги якої безумовно дотримуються Україною.

Читайте також: росія відмовляється підтверджувати полон цивільних українців - Координаційний штаб

У рамках досягнутих домовленостей українська делегація передала російській стороні список із 748 тяжко хворих та важкопоранених оборонців України, які на даний час перебувають в полоні рф, з метою їхньої верифікації, встановлення місця перебування і стану здоров’я.

Результати перевірки цього списку (як і списку поранених російських військовополонених, наданого українській стороні) будуть предметом подальших перемовин з цього питання, зазначив уповноважений.

Він підкреслив, що, “з метою запобігання можливим маніпуляціям та поширенню недостовірної інформації, повідомляємо, що зазначений список сформовано на підставі даних, облікованих у відповідних реєстрах Національного інформаційного бюро та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими”.

Секретаріат уповноваженого, “з урахуванням своїх повноважень і компетенції, окремих обліків не веде. Тому прошу подавати всю необхідну інформацію до НІБ і КШППВ”, наголосив Лубінець.

Читайте також: Відстежити переміщення полонених українських військових у рф дуже важко – Координаційний штаб

Як повідомляв Укрінформ, Катерина Прокопенко, дружина командира полку “Азов”, Героя України Дениса Прокопенка заявила, що близько двох тисяч воїнів “Азовсталі” досі перебувають у російському полоні.

“Із них - близько 700 азовців, яким найскладніше. Багато поранених ще з часів “Азовсталі”, або ж від тортур. Також немало жінок”, - зауважила Прокопенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-