росія відмовляється підтверджувати полон цивільних українців - Координаційний штаб

росія відмовляється підтверджувати полон цивільних українців - Координаційний штаб

Укрінформ
У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими обговорили можливості визволення цивільних українців з російської полону.

Як передає Укрінформ, про це йшлося на зустрічі родичів полонених із представниками Координаційного штабу та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Представник Штабу поінформував, що згідно із Женевськими конвенціями цивільних мають звільнити без жодних вимог. Але росія відмовляється не тільки звільняти цивільних, а й у більшості випадків підтверджувати полон.

Також обговорили участь Туреччини у поверненні українців з полону. Зазначається, що за сприяння Анкари вже був позитивний результат, тому Київ прагне продовжити роботу в цьому напрямку.

Читайте також: росія не віддала рідним жодного полоненого українця - Координаційний штаб

«Вже є позитивні результати. Наприкінці минулого року російський омбудсмен Москалькова підтвердила полон близько 120 цивільних, які вважалися зниклими безвісти», – поінформував представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

За його словами, «росіяни хапали цивільних як у тридцятих роках минулого сторіччя – серед ночі з дому. Тому про багатьох нема жодної інформації. Тепер вигадують їм звинувачення: той, мовляв, допомагав ЗСУ, а той служив в армії».

Читайте також: росія використовує полонених для розхитування ситуації в Україні – Координаційний штаб

Представник Координаційного штабу додав, що цивільних українців утримують у росії, щоб маніпулювати й розхитувати наше суспільство, розповідаючи, ніби Україна не хоче їх забирати. «Ми не відмовилися від жодної людини, яку росіяни погодилися обміняти», - запевнив представник Координаційного штабу.

Як повідомляв Укрінформ, російська сторона скасувала черговий обмін полоненими, запланований на суботу, 14 січня.

Фото: facebook.com/koordshtab

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-