росія не віддала рідним жодного полоненого українця - Координаційний штаб

росія не віддала рідним жодного полоненого українця - Координаційний штаб

Укрінформ
російська сторона не віддала рідним українських військовополонених жодної людини. До того ж українці, які наважаться визволити своїх близьких, самі ризикують потрапити у полон. 

Як передає Укрінформ, про це Координаційний штаб повідомив у Телеграмі.

У зустрічі взяли участь представники Координаційного штабу, ЗСУ, Нацполіції та Уповноваженого ВР з прав людини.

Представник штабу повідомив, що Україні вдається обмінювати військовополонених, на яких у росії відкрили справу, або й винесли “вирок“. При цьому держава-агресорка не надає інформації про слідство стосовно конкретних осіб. Про це вдається дізнатися переважно від тих, хто повернувся з неволі.

Представник штабу підкреслив, що “медійність“ того чи іншого полоненого не допомагає визволити його з полону. Наприклад, під час обміну 31 грудня, коли вдалося повернути 140 захисників, не було жодного “медійного“.

Читайте також: В Україні має працювати «єдине вікно» для звернень родичів полонених - Матвійчук

Зазначається, що також обговорювалося, наскільки можливо для рідних визволити полонених самотужки.

“У рф рідним не віддали жодну людину. До того ж близькі самі ризикують потрапити у полон. Є велика проблема з поверненням додому цивільних”, - зазначив представник омбудсмена з дотримання прав людини в системі органів сектору безпеки та процесуальних прав Олександр Кононенко.

У Координаційному штабі нагадали, що Україна працює над визволенням кожного, хто перебуває в полоні. Робота над організацією наступних обмінів триває.

Читайте також: Лубінець обговорює з москальковою можливість полонених телефонувати родичам

Як повідомляв Укрінформ, з російського полону за минулий рік удалося визволити 1596 осіб - як військових, так і цивільних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-