Дружина командира полку «Азов» закликала визволити українських бійців з полону рф

Дружина командира полку «Азов» закликала визволити українських бійців з полону рф

Укрінформ
Катерина Прокопенко, дружина командира полку «Азов», Героя України Дениса Прокопенка підкреслила, що живі повинні боротися за полеглих, вільні - за полонених та закликала кожного докласти до цього максимум зусиль. 

Про це вона заявила під час “Київського Безпекового Форуму”, передає Укрінформ.  

“Прошу кожного докласти максимум зусиль і долучитися до визволення Героїв із полону, до підтримки сімей загиблих, підтримки тих, хто вийшов із полону, кому потрібна реабілітація. Захисники Маріуполя та “Азовсталі” показали всьому світові, на що здатні ті, хто вірить у Батьківщину, її свободу. Ті, хто ніколи не зрадить, буде боротися до останнього, за кожен клаптик української землі. І, знаєте, важливо розуміти: живі повинні боротися за полеглих, здорові — за поранених, а вільні — за полонених”, - сказала Катерина Прокопенко.

Вона нагадала, що близько двох тисяч воїнів “Азовсталі” досі знаходяться в російському полоні. 

Читайте також: Meta пообіцяла не блокувати контент про полк «Азов» - Федоров

“Із них — близько 700 азовців, яким найскладніше. Багато поранених ще з часів “Азовсталі”, або ж від тортур. Також немало жінок”, - зауважила Прокопенко.

За її словами, масове вбивство полонених у Оленівці стало однією з найтрагічніших подій в історії незалежної України. 

“Щонайменше 50 бійців “Азову” загинуло, близько 100 — поранено. Спланований росіянами теракт, закладена вибухівка, бажання надурити всіх казкою про HIMARS, знищення бійців — це те, чим живе росія як у прямому, так і в переносному значенні. Але чи буде покарання винних? Місія ООН із розслідування трагедії розформована, а Червоний Хрест досі не може з’явитися у таборах військовополонених українців”, - зазначила Прокопенко.

Вона підкреслила, що воїни-оборонці Маріуполя володіли надзвичайною силою духу перемоги, любові до Батьківщини. Маючи менше озброєння, аніж ворог, вони робили неможливе, відтягнувши ворожі сили на себе і давши час на підготовку іншим містам. 

Читайте також: росія відмовляється підтверджувати полон цивільних українців - Координаційний штаб

“Можна довго говорити про злочини росії в Маріуполі. Просто уявіть, що всі злочини світу локалізувались там. Мародерство, насильство, використання цивільних як щит, ведення вогню по цивільних та критичних об’єктах, вбивство військовополонених на місці. До прикладу, відомий підтверджений факт: азовець Дан Звоник, який потрапив у полон всередині квітня. Його закатували і опісля надіслали фото матері. Цього всього б не відбувалось, якби не прийшла росія”, - акцентувала Прокопенко.

Як повідомляв Укрінформ, українські військові понад 80 днів тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу "Азовсталь", яка тривала кілька днів. 

21 вересня в результаті обміну вдалося повернути з російського полону понад 200 українських захисників, а також десятьох іноземців, які воювали на боці Збройних сил України. Зокрема, з полону повернули захисників Маріуполя, серед яких командир полку «Азов» Денис Прокопенко («Редіс»), його заступник Святослав Паламар («Калина»), командир 36-ї бригади морської піхоти Сергій Волинський («Волина»), старший сержант 36-ї бригади Михайло Діанов, пресофіцер полку «Азов» Дмитро Козацький («Орест»), голова патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, медик Катерина Поліщук («Пташка») та інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-