СБУ викрила жителя Київщини, який «зливав» росіянам адреси учасників АТО

СБУ викрила жителя Київщини, який «зливав» росіянам адреси учасників АТО

Фото, відео
Укрінформ
У ході контрдиверсійних заходів на півночі Київщини СБУ викрила місцевого жителя, який добровільно пішов на співпрацю з російськими загарбниками й допомагав їм викрадати учасників АТО на сході України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Так, за даними слідства, під час захоплення Вишгородського району житель селища Глібівка підтримав загарбників та запропонував їм свою допомогу у війні проти України.

Зокрема, зловмисник «зливав» ворогу адреси проживання місцевих жителів, що потенційно могли входити до руху опору. Серед них – колишні учасники Антитерористичної операції на сході України.

За «наводкою» фігуранта загарбники вдиралися до помешкань і викрадали українських патріотів, після чого потерпілих катували та примусово вивозили до російської федерації.

Встановлено, що зловмисник особисто брав участь у проведенні каральних рейдів на території району. Саме він спільно з російськими військовими увірвався до приватного будинку місцевого жителя, щоб незаконно затримати його. Під час «нальоту» фігурант чинив фізичне насильство та погрожував дружині потерпілого вбивством.

Відео: СБУ

Також поплічник ворога розграбовував оселі громадян під виглядом «сприяння» матеріально-технічному забезпеченню загарбницьких угруповань рф. У такий спосіб він «конфіскував» у жителя селища мікроавтобус.

Читайте також: У Херсонській облраді обіцяють застосувати санкції до всіх депутатів-зрадників

За даними СБУ, зловмисник мав «преференції» від загарбників у вигляді вільного пересування тимчасово захопленою територією регіону. Власний автомобіль чоловік позначив знаками розрізнення підрозділів російських військ.

Після звільнення Київської області фігурант намагався переховуватися. Співробітники СБУ встановили його місцезнаходження та затримали. Під час обшуків за адресою проживання чоловіка правоохоронці виявили продуктові набори виробництва рф і мобільні телефони з контактами російських загарбників.

Слідчі оголосили затриманому підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Оголосили підозру колаборанту з Чорнобаївки, який агітував за псевдореферендум

Як додала у Телеграмі Київська обласна прокуратура, встановлено, що підозрюваний пішов на співпрацю з ворогом, бажаючи забезпечити собі належні умови існування при загарбницькому режимі.

Серед іншого, фігурант поінформував російських військових про наявність зброї в одного з місцевих жителів, якого в подальшому загарбники незаконно позбавили волі та вивезли на територію рф, де той перебуває донині.

"Разом з озброєними російськими військовими він заходив до домоволодінь мешканців населеного пункту, відбирав у них ключі від транспортних засобів і привласнював їх авто. Також підозрюваний організовував роздачу гуманітарного вантажу та продовольства від російських військових жителям котеджного містечка", — зазначили в прокуратурі.

Зазначається, що за клопотанням прокурорів суд обрав зловмиснику запобіжний захід у вигляді безальтернативного тримання під вартою.

Читайте також: До суду передали справу ексмитника, який наказував розвішувати в Куп'янську прапори рф

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабної війни працівники поліції загалом відкрили 52 тисячі 613 кримінальних проваджень щодо злочинів росіян і їхніх спільників в Україні, зокрема 2 тисячі 224 справи відкриті за ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-