Норвегію закликали визнати Голодомор геноцидом українського народу

Норвегію закликали визнати Голодомор геноцидом українського народу

Фото
Укрінформ
Тимчасова повірена у справах України в Норвегії Лілія Гончаревич закликала норвезький уряд припинити вагання і приєднатися до кола держав, які визнали Голодомор геноцидом українського народу

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Посольство України в Норвегії.

Із таким закликом вона виступала перед учасниками комеморативних заходів зі вшанування пам’яті жертв злочину Голодомору 1932-1933 років в Україні: демонстрації та акції запалення свічок на вшанування памʼяті жертв Голодомору на головній площі країни навпроти норвезького парламенту та на публічному семінарі «Радянський і російський геноцид: від Голодомору до розуміння сучасної війни проти України» в Університеті Осло.

«Як і 90 років тому, під час Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидна загарбницька війна Росії переслідує ту саму мету: знищення української нації та її державності. Десятки держав, з якими Норвегія поділяє спільні цінності та інтереси, вже визнали злочин Голодомору геноцидом українського народу. Україна сподівається, що вже незабаром Норвегія також приєднається до кола цих держав,» – наголосила у своєму виступі українська дипломатка. 

Також уряд Норвегії закликано підтримати спорудження у м. Осло меморіалу жертвам злочину Голодомору в Україні.

Учасники комеморативного заходу, серед яких були Державний секретар МЗС в Норвегії Е.В. Петерссон, мер Осло М. Борген, лідери та члени основних політичних партій Норвегії, депутати Стортингу, активісти норвезьких та українських громадських організацій, представники дипломатичного корпусу Норвегії та українські дипломати вшанували пам'ять українців, які загинули внаслідок Голодомору, хвилиною мовчання та запалюванням свічок на площі біля Стортингу.

Під час публічного семінару в Університеті Осло, в якому взяли участь тимчасова повірена у справах України в Норвегії Лілія Гончаревич, декан гуманітарного факультету Університету Осло Фроде Хелланд, голова Української Громади Східної Норвегії Тетяна Боднаренко, голова кафедри іноземних мов Університету Берген Мартін Паулсен, Академічний секретар Українського Національного Музею Революції Гідності Леся Онишко, українські та норвезькі дослідники, відбулася дискусія на тему «Радянський та російський геноцид: від Голодомору до розуміння сучасної війни проти України».

Основна увага була зосередженна на використанні продовольства у якості зброї, як в часи Голодомору в Україні 1932-1933 рр., так і сьогодні, а також на питанні міжнародного визнання Голодомору актом геноциду українського народу.

Як повідомляв Укрінформ, німецький Бундестаг визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Фото: Embassy of Ukraine in Norway / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-