Словацькі компанії постачали рф та Ірану деталі для виробництва зброї - Denník N

Словацькі компанії постачали рф та Ірану деталі для виробництва зброї - Denník N

Розслідування
Укрінформ
Після початку повномасштабного вторгнення словацькі компанії постачали в росію та Іран деталі, які могли використовуватися для виготовлення зброї.

Про це ідеться в розслідуванні Dennik N, передає Укрінформ.

Так, українські військові виловили в морі іранський дрон Mohajer-6, який розібрали на частини. У ньому знайшли австрійський двигун Rotax 912iS. Утім Австрія одразу заперечила постачання таких запчастин.

Згодом, 21 квітня з'ясували, що в Словаччині місцева компанія отримала дозвіл на експорт таких двигунів в Іран.

Читайте також: Для виробництва «Mohajer-6» використовують компоненти побутового призначення — розвідка

За словами видання, крім двигунів словацькі компанії постачали Ірану ще низку предметів, серед яких підшипники, електроніка, обладнання для виробництва компонентів шин. Їх можуть використовувати для виготовлення зброї, яку нині застосовує росія у війні проти України.

На думку журналістів, прикордонники, які дали дозвіл на експорт запчастин та Іран, не подумали, що вони можуть бути використані у військових цілях.

Читайте також: СБУ оприлюднила записи розмов Богуслаєва, що підтверджують його співпрацю з рф

Зазначають також, що багато схожих деталей постачали й російським компаніям, які виступають як дочірні підприємства збройної промисловості. Ці угоди, пишуть у розслідувані, можуть порушувати санкції, накладені Європейським Союзом.

Читайте також: Військові рф можуть ховати іранські дрони і балістичні ракети на території курської АЕС — розвідка

Міністерство фінансів Словаччини вважає, що відповідальність за експорт запчастин до РФ та Ірану лежить на міністерстві економіки країни. Саме воно відповідає за видачу ліцензій. Словацьке мінекономіки відкидає звинувачення та перекладає відповідальність на митну службу.

Читайте також: Спецслужби рф шукають продавців чипів і технологій для виробництва зброї - CNN

Влада Словаччини пообіцяла розібратися з цим питанням.

Як повідомлялося, від початку масштабної агресії рф проти України в лютому цього року США, союзники й партнери запровадили щодо росії широкі санкції, екпортно-імпортні та інші обмеження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-