Швейцарія відмовилась надати Україні снаряди до німецьких «Гепардів»

Швейцарія відмовилась надати Україні снаряди до німецьких «Гепардів»

Укрінформ
Щвейцарія, пославшись на свій нейтральний статус, відмовилась надати Україні снаряди для німецьких зенітних установок «Гепард».

Це підтвердив речник Міноборони ФРН Арно Коллац на брифінгу в п'ятницю, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми отримали відповідь про те, що Швейцарія з огляду на право свого нейтрального статусу прийняла рішення проти поставок Україні боєприпасів. …Ми цього не коментуємо, це їх суверенне рішення», - сказав Коллац.

Водночас він запевнив, що німецька сторона робить та продовжить робити все можливе для забезпечення спроможності України використати право на самозахист проти російського агресора. З цією метою Берлін перебуває в постійному контакті з «багатьма партнерами в світі» стосовно швидкого постачання боєприпасів. Речник при цьому відмовився назвати країни, з якими Міноборони веде перемовини, але запевнив, що «Гепарди» стоять на озброєнні в цілій низці держав, які мають і боєкомплекти до них. Продовжаться також і контакти зі Швейцарією на різних рівнях.

Читайте також: Німеччина уточнила перелік озброєнь, які передасть Україні

Як повідомлялось, наприкінці жовтня міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт звернулася з проханням до своєї швейцарської колеги дозволити реекспорт в Україну боєприпасів до зенітних установок «Гепард». У листі Ламбрехт закликала Віолу Амхерд видати відповідну ліцензію на реекспорт 35-міліметрових боєприпасів, вироблених у Швейцарії.

Зенітні самохідні артилерійські установки Gepard в Україні здебільшого використовуються для захисту критичної інфраструктури. Німеччина надала Україні початковий пакет боєприпасів кількістю близько 60 тис. одиниць, однак Україна наразі повідомляє, що їх бракує через інтенсивне використання проти російських безпілотників і крилатих ракет.

Швейцарія і раніше відмовлялася видавати необхідні дозволи на реекспорт боєприпасів, які виробляються цюріхською компанією Oerlikon-Bührle, посилаючись на свій нейтралітет.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-