Німеччина просить Швейцарію дозволити реекспорт в Україну боєприпасів до «Гепардів» - ЗМІ

Німеччина просить Швейцарію дозволити реекспорт в Україну боєприпасів до «Гепардів» - ЗМІ

Укрінформ
Міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт звернулася з проханням до своєї швейцарської колеги дозволити реекспорт в Україну виготовлених у Швейцарії боєприпасів до зенітних установок "Гепард".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє німецьке видання Der Spiegel з посиланням на відповідний лист Ламбрехт на адресу міністра оборони Швейцарії Віоли Амхерд.

"Міністр оборони Крістіне Ламбрехт намагається у своєму заклику до Швейцарії організувати терміново необхідні боєприпаси для зенітних установок "Gepard", дислокованих в Україні. У листі Ламбрехт закликала свою колегу Віолу Амхерд видати відповідну ліцензію на реекспорт 35-міліметрових боєприпасів, вироблених у Швейцарії", - йдеться у повідомленні.

У листі міністр оборони ФРН зазначає, що зенітні самохідні артилерійські установки Gepard в Україні здебільшого використовуються для захисту критичної інфраструктури. Таким чином, вони допомагають убезпечили морські порти на півдні країни, які є ключовими для експорту українського зерна. Як зазначила Ламбрехт, з огляду на "гуманітарні наслідки в усьому світі", які спричинить припинення поставок зерна, Німеччина та Швейцарія повинні "обов’язково задовольнити" запит України на додаткові боєприпаси.

Читайте також: Україні потрібен справедливий мир, інакше може бути нова війна - Штайнмаєр

Зазначається, що досі Швейцарія відмовлялася видавати необхідні дозволи на реекспорт боєприпасів для "Гепард", які виробляються цюріхською компанією Oerlikon-Bührle. Причиною називалося те, що Швейцарія не поставляє озброєння в кризові регіони і завжди прагне залишатися нейтральною в міжнародних конфліктах. А тому, як і Ізраїль, Швейцарія поки що відкидає будь-яку оборонну підтримку України.

За даними видання, Німеччина надала Україні початковий пакет боєприпасів у кількості близько 60 тис. одиниць. Однак, згідно з листом Ламбрехт, Україна наразі повідомляє про "нестачу боєприпасів" через інтенсивне використання "Гепардів" проти російських безпілотників і крилатих ракет.

Як зазначає Spiegel, в іншому листі від імені Міноборони України наголошується, що безпека експорту зерна з портів Чорного моря може бути гарантована лише за умови отримання додаткових боєприпасів до "Гепардів".

Читайте також: Світ має допомогти Україні не лише захиститися від рф, а й відбудуватися - Шольц

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт здійснила неочікуваний візит в Україну та провела зустріч із українським колегою Олексієм Резніковим. Глава оборонного відомства Німеччини пообіцяла допомогти Україні у забезпечення протиповітряної оборони.

Фото: Carsten Rehder / picture alliance / dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-