Омбудсмен вважає, що зможе потрапити в Оленівку вже після її звільнення ЗСУ

Омбудсмен вважає, що зможе потрапити в Оленівку вже після її звільнення ЗСУ

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає, що, найімовірніше, він потрапить у Оленівку вже після того, як її від росіян звільнять українські військові.

Про це омбудсмен сказав у інтерв’ю Укрінформу, відповідаючи на питання, якими є перспективи того, що він зможе туди потрапити.

«Найбільш імовірним є те, що наші Збройні сили звільнять Оленівку, як і решту наших територій, і після цього я, безумовно, приїду туди максимально швидко, як тільки вони мені це дозволять зробити, щоб усе зафіксувати», - заявив Лубінець.

За його словами, тільки-но сталася ця трагедія (вибух і загибель українських захисників у Оленівці - ред.), він офіційно звернувся до омбудсмена російської федерації тетяни москалькової. Український омбудсмен уточнив, що це був його перший офіційний лист до москалькової з тим, щоб йому надали можливість туди приїхати, або щоб це була спільна поїздка.

«Це було зроблено, зокрема для того, щоб показати, що омбудсмени мають забезпечувати прозорість виконання гуманітарного міжнародного права, що ми боремося за захист прав громадян. Офіційна відповідь від неї по Оленівці була така, що мандат омбудсмена росії не поширюється на територію Донецької області, що там нібито є якась своя республіка, якийсь свій омбудсмен. І мені порадили звертатися до нього», - зазначив чиновник.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини переконаний, що це - така гра з боку рф у «я - не я, і хата не моя, і я за це не можу нести відповідальність». Але це не витримує жодної критики, вважає Лубінець.

Він уточнив, що українська влада продовжує роботу щодо того, щоб потрапити в Оленівку.

Окремо він висловив впевненість у тому, що хоч би як намагалися російські війська прибрати докази своїх злочинів у Оленівці, але повністю знищити їх у наш час неможливо.

«Все одно ми все знайдемо. Ми і так знайшли достатньо, щоб робити висновки про те, що це була публічна страта наших військовослужбовців росіянами. Принаймні про це свідчать всі факти, які ми вже зібрали», - сказав він.

Водночас він зауважив, що Організація Об’єднаних Націй робить усе, щоб її місія для розслідування теракту потрапила в Оленівку.

«Ми це питання так само постійно обговорюємо. І я намагаюся від них побачити прагнення туди потрапити, як і від Міжнародного комітету Червоного Хреста. Принаймні за тією інформацією, яка в мене є, з боку ООН відбуваються певні процеси, і вони роблять все, щоб їх місія туди приїхала», - сказав омбудсмен.

За його словами, учасники місії мали би поспілкуватися з пораненими та бранцями, взяти на аналіз матеріали під час огляду приміщення, де стався теракт.

«Після цього ми хочемо, щоб на основі цих експертиз і їхніх спілкувань вийшов офіційний документ, який був би розглянутий на Генеральній Асамблеї ООН або на Радбезі ООН», - сказав Лубінець.

Читайте також: Родичі українських полонених закликали Раду Європи допомогти повернути їхніх близьких

Як повідомлялося, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, де утримували українських військовополонених, стався потужний вибух. За даними російської сторони, в результаті загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 – отримали важкі поранення.

21 жовтня Лубінець запропонував москальковій спільне відвідування місць, де утримуються полонені, - як в Україні, так і на тимчасово захоплених росією територіях та території рф. Він сказав, що важливо відвідати й Оленівку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-