НАТО закликає росію поновити «зернову угоду» і припинити агресивні дії у Чорному морі – Столтенберг

НАТО закликає росію поновити «зернову угоду» і припинити агресивні дії у Чорному морі – Столтенберг

Укрінформ
НАТО закликає росію поновити дію "зернової угоди" ООН, яка завершується у листопаді, та припинити агресію, що перетворює значну частину Чорного моря на зону бойових дій.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Румунії Ніколає Чуке, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Війна росії (проти України – ред.) перетворила частину Чорного моря на зону бойових дій. Ракети, що були запущені з російських військових кораблів у Чорному морі, вражали українські міста. Впродовж місяців російські сили блокували українські порти, чим спричинили найгіршу за довгі роки глобальну продовольчу кризу. Ми закликаємо росію поновити "зернову угоду" ООН, що була досягнута за допомогою Туреччини, та дозволити продовження поставок продовольства тим, хто потребує його найбільше», - сказав Столтенберг.

Він зауважив, що Чорне море має для НАТО стратегічну важливість. Прибережними чорноморськими країнами є три країни-союзниці, а також близькі партнери Альянсу - Україна і Грузія. Саме тому Альянс збільшує власну військову присутність у регіоні. Зокрема, це стосується розгортання бойової групи НАТО на території Румунії. Цей контингент під командуванням Франції, який включає також військовослужбовців Бельгії, Нідерландів та США, свідчить про рішучість НАТО у захисті проти потенційної агресії як Румунії, так і будь-якої іншої країни-союзниці.

Читайте також: НАТО не дозволить путіну перемогти у війні проти України – Столтенберг

Своєю чергою прем’єр-міністр Румунії Ніколає Чуке нагадав, що Чорноморський регіон визнається регіоном стратегічної важливості у новій Стратегічній концепції НАТО.

«Безпека у цьому регіоні порушується внаслідок російської незаконної й агресивної війни проти України. Ми висловили занепокоєння довгостроковими наслідками, які російська агресія та безвідповідальна поведінка росії може спричинити для регіональної та євроатлантичної безпеки, а також для глобальної стабільності. Враховуючи високу динаміку подій та непередбачуваність поведінки рф, НАТО має продовжувати уважний моніторинг ситуації у Чорному морі», - наголосив керівник уряду Румунії.

Він зауважив, що з урахуванням безпекових викликів Румунія вирішила через фонди НАТО зробити фінансовий внесок для зміцнення стійкості близьких партнерів НАТО, включаючи Україну, Грузію і Молдову. З цією метою Румунія виділяє 1,3 мільйона доларів СШ, з яких 400 тисяч призначені для України, 600 тисяч – для підтримки Молдови, ще 300 тисяч – для потреб Грузії.

«Під час зустрічі… ми підкреслили важливість продовження підтримки та допомоги для України. Ми також висловили підтримку євроатлантичних прагнень України, яка була вперше представлена у 2008 році під час Бухарестського саміту НАТО», - сказав Чуке.

Читайте також: російські звинувачення України у намірі застосувати «брудну» бомбу є фальшивкою - Столтенберг

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року НАТО та його країни-союзниці надають Україні суттєву політичну, гуманітарну та військову допомогу.

29-30 листопада у Бухаресті відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн Північноатлантичного альянсу, які обговорюватимуть найгостріші проблеми європейської та євроатлантичної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-