В ООН заявили, що спецтрибунал не дозволить рф уникнути покарання за злочини агресії

В ООН заявили, що спецтрибунал не дозволить рф уникнути покарання за злочини агресії

Укрінформ
Створення спеціального міжнародного трибуналу має заповнити правову прогалину щодо можливості притягнення росії до відповідальності за злочин агресії.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявляли учасники дискусії, організованої низкою країн у штаб-квартирі ООН.

«Агресор не може залишатися безкарним. - Сказав постпред Естонії при ООН Рейн Таммсаар. – Оскільки в Україні немає судового органу, який би мав юрисдикцію щодо злочину агресії, настав час взяти на себе відповідальність і рухатися до створення трибуналу, який був би доповненням до Міжнародного кримінального суду».

Читайте також: Спецтрибунал має притягнути вище керівництво рф до відповідальності – Костін в ООН

Постпред Ліхтенштейну при ООН Крістіан Венавезер нагадав визначення злочину агресії, яке передбачає індивідуальну кримінальну відповідальність вищих посадовців держави. Він зазначив, що для притягнення до відповідальності керівництва рф існує два шляхи. Перший – Рада Безпеки ООН може уповноважити на це Міжнародний кримінальний суд, який «дійсно має юрисдикцію щодо злочину агресії». «Проте зараз ми всі знаємо, що цього не станеться: накладення вето (росією – ред.) на таку пропозицію - заздалегідь вирішене питання», - пояснив він.

Другий шлях - «створення спеціального трибуналу для цієї конкретної ситуації і для цього конкретного типу агресії – у рамках Генеральної Асамблеї ООН, яка, безумовно, має юридичні повноваження це зробити», додав Венавезер.

За словами радниці з правових питань МЗС Латвії Крістіне Ліціс, Генеральна Асамблея у своїх резолюціях визначила, що дії росії є злочином агресії і засудила їх. Оскільки МКС не може здійснювати правосуддя щодо злочину агресії через позицію рф, «ця прогалина щодо можливості притягнення до відповідальності має бути закрита», підкреслила вона. На її думку, створення спеціального трибуналу для здійснення юрисдикції щодо злочину агресії проти України нині є найбільш реалістичним варіантом.

«Існує ціла низка юридичних питань, які потребують вирішення. Починаючи від імунітетів (вищого керівництва рф – ред.) і закінчуючи тимчасовою юрисдикцією такого трибуналу», - додала вона. Водночас його створення – «це вірний спосіб відновити довіру до міжнародного права і реалізації нашої відданості підтримці міжнародного порядку, заснованого на правилах», зазначила Ліціс.

Читайте також: Трибунал для росії має створюватись за підтримки ООН - експертка

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Київ опрацьовує кілька варіантів створення спеціального трибуналу, один із них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-