Трибунал для росії має створюватись за підтримки ООН - експертка

Трибунал для росії має створюватись за підтримки ООН - експертка

Кримська платформа
Укрінформ
Міжнародний трибунал має бути легітимний у межах міжнародного права. Водночас створення такого трибуналу в рамках угоди з кількома країнами або в рамках Європейської ради може зробити його регіональним.

Про це під час першого парламентського саміту міжнародної Кримської платформи сказала українська юристка, докторка наук, старша викладачка у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» Катерина Бусол, передає кореспондент Укрінформу.

“Найбільші сподівання, що ми отримаємо допомогу ООН, щоб дійсно валідувати міжнародну релевантність цього трибуналу, щоб зробити так, щоб він був не лише питанням між Україною, росією та Європою. Ми бачили сильну підтримку ЄС під час першої резолюції Генасамблеї ООН щодо російської агресії. Ми бачимо що український уряд намагається контактувати з країнами Південної Америки, Африки, щоб пояснити їм всі особливості цієї агресії, чому повинне відбутися переслідування цих злочинів на міжнародній арені. І це має бути за підтримки ООН”, - сказала Бусол.

Вона наголосила, що засудження і переслідування російської агресії в Україні має зачіпати не лише питання агресії як такої, а й інші випадки використання сили.

"З одного боку цей трибунал повинен вирішити конкретне питання агресії, яка є жахливою. Але це має бути каталізатором у підході до переслідування агресії з боку Міжнародного кримінального суду, тому що Україна має бути прикладом для реагування на агресію та формування відповіді, поштовхом для подальшого реформування ООН. І ці дебати з приводу реформування ООН дуже важливі зараз, тому цей конфлікт має бути каталізатором", - сказала Бусол.

Вона зауважила, що міжнародний трибунал має розглядати агресію росії з початку окупації Криму у 2014 році.

“Очевидно для українців і для партнерів України, але не всім у світі, що він (міжнародний трибунал — ред.) повинен розслідувати дії російської федерації на території України з 2014 року. Мої колеги чомусь вважають, що російська агресія почалася з лютого 2022 року, але з точки зору міжнародного права, з точки зору України - і міністр Кулеба говорив про це дуже чітко в Гаазі - трибунал повинен дивитись на агресію росії не з лютого цього року, а з моменту окупації Криму”, - сказала Бусол.

Читайте також: Україна опрацьовує кілька варіантів створення спецтрибуналу для росії – МЗС

Також, на її думку, в ході трибуналу має бути розглянуте питання репарацій тим, хто постраждав від агресії російської федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-