Спецтрибунал має притягнути вище керівництво рф до відповідальності – Костін в ООН

Спецтрибунал має притягнути вище керівництво рф до відповідальності – Костін в ООН

Укрінформ
Спеціальний міжнародний трибунал для розслідування злочину агресії має бути створений Організацією Об’єднаних Націй для притягнення вищого керівництва російської федерації до відповідальності.

Таку думку висловив генеральний прокурор України Андрій Костін, виступаючи в режимі онлайн під час дискусії щодо винесення цього питання на розгляд Генасамблеї, організованої низкою країн у штаб-квартирі ООН, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні злочин агресії належить до числа найбільш серйозних злочинів, що викликають занепокоєння міжнародної спільноти, оскільки заборона застосування сили беззаперечно вважається базовим принципом сучасного світового порядку», - зазначив генпрокурор.

За його словами, «держава, а також особи, які діють від імені державного апарату, повинні понести відповідальність за першопричину насильства, відомого як агресивна війна».

Він нагадав, що російська федерація та її керівництво вже не вперше беруть участь у скоєнні міжнародних злочинів. Ідеться, зокрема, про воєнну інтервенцію в Грузії у 2008-му та в Україні у 2014 році, а також звірства в Сирії.

«В усіх цих випадках російське керівництво нехтувало міжнародним правом і, на наш превеликий жаль, залишилося практично безкарним», - додав Костін.

Він розповів, що Україна розпочала національне розслідування злочину агресії, передбаченого статтею 437 ККУ.

«Наше розслідування зосереджене на виявленні та встановленні відповідного ланцюга командування, причетного до цього злочину», - сказав він. Разом з тим він нагадав, що згідно з міжнародним правом, національні інституції обмежені в переслідуванні керівника, глави уряду та міністра закордонних справ через наявність у них особистого імунітету. Водночас такий імунітет не перешкоджає розгляду справ у міжнародних судах і трибуналах, підкреслив Костін.

«Саме тому ми виступаємо за створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії, який би дав змогу притягнути до відповідальності найвище керівництво рф за міжнародним правом», - зазначив він.

Першим кроком у цьому напрямку було б створення тимчасової прокуратури для розслідування злочину агресії, сказав він, пояснивши, що це не суперечить діяльності Міжнародного кримінального суду, який розслідує ситуацію в Україні та має юрисдикцію щодо злочинів геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Київ опрацьовує кілька варіантів створення спеціального трибуналу, один із них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-