НАТО попередило росію про наслідки у разі використання ядерної зброї проти України – Столтенберг

НАТО попередило росію про наслідки у разі використання ядерної зброї проти України – Столтенберг

Укрінформ
Північноатлантичний альянс наразі не вбачає приготувань росії до застосування ядерної зброї, проте чітко довів до керівництва рф, що будь-яке її використання у війні проти України матиме важкі наслідки для самої росії.

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг у Брюсселі перед початком дводенної зустрічі міністрів оборони країн НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми бачили спекуляції щодо можливості використання (тактичної) ядерної зброї в Україні. Ми донесли дуже чітко до росії, що це матиме важкі наслідки для неї самої. росія знає, що ядерну війну неможливо виграти, тож вона ніколи не має бути розв’язана. Ми проводимо пильний моніторинг російських ядерних сил і поки не бачили жодних змін у ядерних позиціях росії. Але ми зберігаємо пильність. Ми будемо продовжувати моніторинг, тому що ядерні погрози, ядерна риторика є небезпечними та безумними», - сказав керівник Альянсу.

Він зауважив, що зустріч міністрів оборони НАТО відбувається у вирішальний момент для євроатлантичної безпеки. Упродовж минулих тижнів відбулася серйозна ескалація від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Нині росія мобілізує десятки тисяч людей, намагається незаконно анексувати нові території України, завдає варварських невибіркових ударів по містах України.

«Ми, безумовно, чули ядерні погрози з боку москви. Все це створює найбільш серйозну ескалацію від лютого…. НАТО є оборонним Альянсом, його завдання - запобігти конфліктам, запобігти війні. При цьому ми зміцнюємо наші засоби стримування, що дає дуже чітке послання для росії: ми тут, щоб захистити та оборонити всіх союзників… Сьогодні відбудеться планова зустріч Групи ядерного планування НАТО, яка має забезпечити, щоб засоби стримування НАТО залишалися захищеними, безпечними та ефективними», - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Надання Україні більшої кількості систем ППО буде пріоритетом НАТО – Столтенберг

За його словами, серед інших питань у межах спільної політики стримування й оборони представники країн НАТО розглянуть також взаємодію з промисловістю для збільшення оборонного виробництва та поповнення запасів зброї та боєприпасів у країнах-союзницях, що були частково використані для надання допомоги Україні.

Міністри також розглянуть стійкість критичної інфраструктури у країнах НАТО з огляду на нещодавні акти саботажу на трубопроводах в Балтійському морі, а також питання місій та операцій під егідою НАТО - від Іраку до Косова.

Читайте також: Обстріли росією мирних міст України є ознакою безсилля армії рф на полі бою – Столтенберг

Як повідомлялося, 12-13 жовтня у Брюсселі відбувається засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, а також зустріч Контактної групи щодо України під егідою США.

Урядовці оцінять сучасний стан спроможностей Альянсу щодо оборони та стримування, розглянуть заходи стосовно захисту критичної інфраструктури з урахуванням саботажу на трубопроводах «Північного потоку» та шляхи продовження і посилення військової допомоги Україні.

Фото: EFE/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-