ЄС має намір протягом двох років навчати українських військових – ЗМІ

ЄС має намір протягом двох років навчати українських військових – ЗМІ

Укрінформ
ЄС має намір протягом 2 років провести навчання близько 15 тисяч українських військових на своїй території та збільшити витрати на військову допомогу Україні.

Про це повідомляє німецьке видання Welt am Sonntag з посиланням на джерела у Брюсселі, передає Укрінформ.

«ЄС хоче ще більше підтримувати Україну у війні проти росії в майбутньому… Після запеклих суперечок країни-члени погодилися розпочати незабаром навчання українських військових у країнах Європейського Союзу. Мандат місії спочатку розрахований на 2 роки, офіційно рішення затвердять міністри закордонних справ ЄС на зустрічі в Люксембурзі в середині жовтня», - йдеться у статті.

Читайте також: Канада відновила тренування українських новобранців у Британії - Генштаб

Зазначається, що до наступної зими у навчаннях візьмуть участь близько 15 тисяч українців, а згодом їх кількість може значно збільшитися.

Питання про те, де має проходити навчання, залишалося відкритим. Берлін відхилив пропозицію Європейської зовнішньої служби (EEAS) створити один центральний тренувальний табір - у Польщі. Тож було вирішено створити табори у Польщі та Німеччині.

У РП, зокрема, українські військові навчатимуться за такими напрямками, як захист від кіберзброї та зброї масового знищення, медичні навички, протиповітряна оборона та застосування артилерії. У навчальному командуванні у Німеччині, ймовірно, будуть створені спеціальні навчальні підрозділи з розмінування або тактичної підготовки, пише видання.

Читайте також: Міністр оборони Іспанії відвідала навчання українських військових

«Відповідні модулі та структури мають бути створені швидко, враховуючи терміновість українських потреб», - йдеться у рішенні Комітету з питань політики та безпеки (PSK) ЄС, на яке посилається видання.

За його інформацією, концепція навчальної місії ЄС також передбачає збільшення військової підтримки України. Попередньо так званий Європейський фонд миру (EFF - фінансовий резерв) у розмірі 5,7 млрд євро, з якого крім нової навчальної місії частково фінансуються поставки озброєнь країнами-членами, має бути "значно збільшено". Обговорюються суми від 10 до 12 мільярдів євро на перспективу до 2027 року, проте остаточне рішення ще не ухвалено, зазначається у публікації.

Як повідомлялося, 30-31 серпня під час неформальної зустрічі міністрів оборони і міністрів закордонних справ країн ЄС (Gymnich) у Празі досягнуто політичної згоди щодо запровадження військової тренувальної місії для України.

Фото: Генштаб ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-