Поліція відкрила вже більш як 35 000 справ щодо злочинів росіян та їхніх спільників

Поліція відкрила вже більш як 35 000 справ щодо злочинів росіян та їхніх спільників

Укрінформ
Слідчі поліції розпочали з початку повномасштабної війни з рф більш як 35 тисяч кримінальних проваджень щодо злочинів, які в Україні вчиняли росіяни та їхні спільники.

Про це в ефірі телемарафону заявив перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін, передає кореспондент Укрінформу.

«За весь час широкомасштабного вторгнення (рф в Україну – ред.) слідчими було розпочато більш як 35 тисяч кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями рф та їхніми пособниками», - сказав Єнін.

Відповідаючи на питання щодо того, як відбувається робота поліцейських на звільнених від росіян територіях, Єнін заявив, що з початку деокупаційних заходів на Харківщині поліції вдалося встановити контроль у 182 населених пунктах, на території яких проживають понад 62 тисяч цивільних осіб.

Читайте також: Воєнні злочини: у Раді напрацьовують законодавство щодо застосування українського правосуддя

За його словами, поліція дійсно є першим органом, який після ЗСУ входить до звільнених населених пунктів. А часом стається і так, що спецпідрозділи поліції першими звільняють окремі з цих населених пунктів, уточнив заступник міністра.

«Безумовно, ми стикаємося на деокупованих територіях із відсутністю зв’язку, електропостачання. Ми бачимо рівень заляканості цих людей, яких росіяни залякували поверненням української влади та українських правоохоронних органів. І все це те, з чим нам доводиться кожного дня стикатися», - наголосив чиновник.

Він зазначив, що перший процес, який розпочинається після того, як було проведено зачистку того чи іншого населеного пункту від можливих ворожих елементів, – це поквартирний або подомовий обхід кожного з цих населених пунктів.

Читайте також: Підозру за воєнні злочини в Україні вже оголосили 176 росіянам

«Ми опитуємо всіх жителів щодо можливих злочинів, які вчинялися під час тимчасової окупації, цікавимося поведінкою їхніх сусідів, з’ясовуємо місця знаходження катівень, можливих масових катувань. Й у подальшому відновлюємо нормальну поліцейську діяльність, щоб кожен громадянин відчував таке базове, але важливе відчуття безпеки», - заявив представник МВС.

Як повідомлялося, влада закликає не поспішати з поверненням у звільнені від росіян населені пункти Харківщини, - подекуди ще триває зачистка та фільтрація.

Фото: Zelenskiy/Official

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-